Det är nu exakt ett år sedan som Samres lanserade tjänsten Alfa online i Sörmland. Den finns både som webbsida och som applikation för smarta telefoner.
Tjänsten gör det möjligt för kunderna att själva boka och administrera sina resor. Samres, som organiserar anropsstyrd trafik som till största del är färdtjänst- och sjukresor, vill med tjänsten göra vardagen lite enklare för resenärerna.
Men för en kundgrupp är det svårt, för att inte säga omöjligt, att använda webbsidan: de gravt synskadade.
– Appen däremot fungerar bra. Men då ska man tänka på att många äldre synskadade har betydligt enklare modeller av mobiler än de som krävs. Och datorvanan i våra led är lägre än hos icke funktionshindrade.
Det säger Lars-Ove Nederman, ordförande i Synskadades riksförbunds lokalföreningar i Katrineholm och Vingåker. Nederman är blind och använder en dator som är programmerad med talsyntes. Han är mycket besviken över att synskadade i hans situation inte kan använda webbsidan till hjälp för sitt resande.
– Att lansera en sida för synskadade som uppenbart inte är testad för deras behov är absurt, tycker han och visar hur Alfa online – inte – fungerar.
Med skärmläsarens röst till hjälp loggar han in på sitt Alfa-konto, väljer profil och skriver in sitt resmål. Så långt, allt väl. När han sedan ska välja adress för resmålet får han upp en lista på alternativ.
Här uppstår problemet. Reportern ser listan. Nederman gör det inte, och inte heller skärmläsar-funktionen. Följaktligen kan Nederman inte slutföra sin bokning.
Det är tidsödande att försöka och försöka igen. Frustrerande. Buggar som denna utestänger synskadade från samhällsservice som är annars är tillgänglig för många andra grupper av funktionshindrade.
– Jag blir liksom galen till slut.
Mycket som i dag ska uträttas i vardagen kräver datorvana. Det har Lars-Ove Nederman. Ändå ställs han ofta inför svårlösliga tekniska problem som i fallet Alfa online. Inte sällan beror de på att det finns en okunskap om de synskadades förutsättningar.
Han visar ytterligare ett exempel: en pdf-fil via mejl. Talsyntesprogrammet läser upp filens namn men inte innehållet. Det beror på att innehållet är bild- eller färgbaserat i stället för textbaserat och svartvitt.
– Till och med handikapprörelsen i Sörmland har skickat ut sådana här filformat. Jag skulle önska att fler gjorde som regeringskansliet, som är föredömligt när det gäller att anpassa filerna till synskadade