På akutmottagningen på Kullbergska sjukhuset är det svettigt för personalen och flera ser till att hela tiden ha en vattenflaska bredvid sig. Inte nog med att det är mycket att göra, den varma sommaren gör även att temperaturen stiger ordentligt inne på avdelningen.
– Det går åt mer arbetskläder är vanligt. Det blir svettigt och personalen blir tvungen att byta om oftare, säger Carina Karlsson Friberg, verksamhetschef på akutmottagningen.
På akutmottagningen ligger inte patienterna speciellt länge och Carina Karlsson Friberg säger därför att patienterna inte påverkas i lika hög grad som personalen.
– Såklart är det varmt för patienterna också men vi har inte fått några signaler om att värmen skulle göra deras tillstånd sämre. Då är det värre för personalen som ska hålla lika högt tempo som vanligt, säger hon.
Men de höga temperaturerna verkar inte vara mycket att göra åt. På mottagningen finns bara en fläkt att tillgå, den har man ställt på personalexpeditionen och att öppna fönster är inget som personalen rekommenderar.
– Det gör att ventilationssystemet inte fungerar som det ska, säger Carina Karlsson Friberg.
En önskan från flera av Kullbergskas personal är att ventilationen ska bli bättre. Kerstin Persson är verksamhetschef på avdelning 2A. När hennes avdelning renoveras vill hon se ett nytt ventilationssystem.
– Det vi har är ju lite till åren kommet och drömmen vore att ha air-condition i varje sal, säger hon.
Men även om Kerstin Persson inte är nöjd över ventilationen säger hon att det alltid kommer vara svårt att förbereda sig på sådana temperaturer som det är nu.
På avdelning 2A har man planerade höft- och knäoperationer som spetskompetens och har platser för patienter som har behov av rehabilitering efter ortopedisk operation. Här kan vissa patienter behöva ligga ganska länge och berörs därför mer av värmen. Dessutom skiner solen in i flera vårdsalar på avdelningen och det är inte alla som har markiser.
– Det är främst de äldre som påverkas och det är viktigt att alla får i sig ordentligt med vätska, både genom att dricka vatten eller att få dropp om det behövs, säger Kerstin Persson.