Svårt sjuk kvinna nekades vård: "Fick bära ut henne till bilen"

Inspektionen för vård och omsorg har funnit brister i vården på akuten på Kullbergska sjukhuset. 
Kvinnan kräktes och kunde knappt stå på benen, trots det sa läkaren nej till att lägga in henne.
Utan att undersöka henne.

Inspektionen för vård och omsorg menar att en legitimerad läkare skulle ha gjort en klinisk bedömning av patienten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Inspektionen för vård och omsorg menar att en legitimerad läkare skulle ha gjort en klinisk bedömning av patienten. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Foto: Samuel Steén/TT

Katrineholm2025-03-17 05:56

Av anmälan framgår att kvinnan försökt att få hjälp 15 gånger, både på akuten och på sin vårdcentral, utan att få en ordentlig undersökning.

Den här dagen, i augusti 2022, följde en väninnan med henne till akuten på Kullbergska. Det är också väninnan som gjort anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. 

Hon berättar att kvinnan var så dålig att hon varken kunde gå själv eller prata med personalen. Hon ömsom låg, ömsom satt och kräktes. Efter en lång väntan i väntrummet fick de, enligt anmälan, komma in på ett rum där kvinnan undersöktes av en AT-läkare. AT-läkaren kontaktade bakjouren men den läkaren sa nej till att lägga in kvinnan, utan att undersöka henne. 

Vännen skriver i anmälan att personalen på akuten uppmanade dem att uppsöka ett annat sjukhus under natten men den sjuka kvinnan ville bara hem och försöka klara helgen hemma. "Jag fick nästan bära ut henne till bilen", skriver väninnan.

På måndagsmorgonen återvände kvinnan och hennes väninnan till akuten. Då lades hon in för vård och skickades till röntgen där man kunde konstatera att hon hade elakartad cancer som spridit sig. 

Kvinnan avled tre månader senare. 

Inspektionen för vård och omsorg har utrett klagomålet och konstaterar att vårdgivaren inte uppfyllt kraven på god vård i samband med patientens besök på akutmottagningen i augusti 2022. 

Inspektionen för vård och omsorg menar att vårdgivaren inte har gett AT-läkaren de förutsättningar som krävs för att utföra sitt arbete på ett tryggt och patientsäkert sätt. I det aktuella fallet anser Ivo att en legitimerad läkare skulle ha gjort en klinisk bedömning av patienten. Och att det hade varit till patienten fördel om hon blivit inlagd för mer skyndsam utredning och symptom lindring. 

Läkaren som hade bakjour vid tillfället skriver i ett yttrande att det inte fanns misstanke om avancerad cancersjukdom när patienten sökte vård. Vid det aktuella besöket på akutmottagningen hade man fokus på symtom från magen, med misstanke om magkatarr som utlöst av läkemedelsbehandling. 

Inspektionen för vård och omsorg har inte funnit några brister i de delar av klagomålet som handlar om den medicinska handläggningen vid de andra besöken. Man har heller inte utrett den del av klagomålet som gäller bemötandet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!