Jörgen Rüdeberg, bildningsförvaltningens verksamhetschef, hävdar att han var tydlig kring skolskjutsreglerna efter skolnedläggningsbeskedet. Även rektorn på Valla och Sköldinge skolor ska ha informerat föräldrarna om reglerna.
När det gäller uppgiften att de berörda barnen har fritidsplats, säger Rüdeberg att det var ett generellt antagande, att barn i lägre åldrar i regel har fritidsplats.
– Jag beklagar om det blev fel.
Bakgrund: Ingen skolskjuts för besvikna Flodaelever
De 100000 extra kronor som skolskjutsen skulle kosta är en uppskattning, säger Jörgen Rüdeberg som påpekar att det är svårt att räkna exakt eftersom det bygger på omständigheterna för varje barn.
Men nu kan tolv av de runt 20 barnen trots allt få skolskjuts. Några av dem bor åt Lerbohållet och skolskjuts för dem skulle kosta kommunen extra i alla lägen. Men för tolv av eleverna som bor kring Flodafors kan läget bli ett annat.
– Om alla tolv valde att gå i Valla skola så skulle vi eventuellt vara tvungna att sätta in en buss till, säger Jörgen Rüdeberg.
Men det förutsätter att den buss som redan går blir fullsatt. Det finns elever som inte utnyttjar sin skolskjutsplats. De går på fritids eller får skjuts av sina föräldrar till skolan av andra skäl. Om alla dessa skulle utnyttja sina platser och de tolv eleverna byter till Valla skola behövs ett extrafordon.
Detta extrafordon skulle då lika gärna kunna gå till Sköldinge, utan att kostnaden ökar. Samtidigt skulle det innebära att elever beviljas skolskjuts till en skola som inte är hemskolan. Det i sin tur öppnar för att fler elever i kommunen begär samma sak.
– Jag kan inte svara på hur rättsläget är och hur skollagen ska tolkas i detta läge, säger Jörgen Rüdeberg som tycker att skolskjutsärendet är det svåraste som han har haft att bedöma.
– Men jag kan inte utesluta att det blir så, att de har rätt till skolskjuts.