Skolorna i Katrineholm har genomgått stora förändringar de senaste åren. Skolor har lagts ner, friskolor har öppnat och bildningsnämnden har planerat för betydligt mindre barnkullar medan barnantalet i realiteten har visat sig öka.
2011 gick nämnden med ett underskott på 18 miljoner kronor. 2014 blev det i stället ett överskott på 6,5 miljoner kronor, visar årsredovisningen.
En av förklaringarna till överskottet finns i just barnantalet; i höstas planerades för färre barn i förskolorna jämfört med våren, i och med att alla sexåringar gick över till förskoleklass. Så ser det normalt ut varje år, men förra året följde inte mallen.
I stället var det fler barn än väntat som började i förskolan, och handläggningstiden för dem som väntade på plats kortades.
Kommunen fick in mer pengar än beräknat tack vare det överraskande stora barnantalet, men förskolorna kunde inte få tag på personal i tillräcklig utsträckning. En anledning till det var att de vikariat och deltidstjänster som erbjöds inte var attraktiva nog. Därför fick förskolan ett överskott på över sex miljoner kronor 2014.
Högstadieskolorna, å andra sidan, gick med ett minus på 1,4 miljoner kronor förra året. Det beror bland annat på att klasserna i årskurs åtta och nio är mindre än i årskurs 7, och att personalkostnaderna inte har anpassats efter detta.
När det gäller personalen fick bildningsförvaltningen 13 fler tillsvidareanställda under 2014. 154 personer var visstidsanställda vid senaste årsskiftet och de har blivit fler sedan 2013.
Antalet årsanställda omräknat till heltidstjänster ökade med 28,5 förra året. Antal årsarbetare, både tillsvidare- och visstidsanställda, var den sista december 2014 1081. Motsvarande siffra år 2010 var 1230.