Röntgensjuksköterskan David Diaz-Gonzalez har flyttat från Spanien till Katrineholm.
– I Spanien är det jättesvårt att få ett fast jobb, man måste ha oerhört mycket erfarenhet för att få ett kontrakt som är längre än sex månader. Annars får du kontrakt en vecka eller en månad. Jag njuter nu och jag trivs jättebra, säger han.
David Diaz-Gonzalez är en av fem röntgensjuksköterskor på Kullbergska sjukhuset som har rekryterats från utlandet. Ytterligare två röntgensjuksköterskor från utlandet är på ingång.
– Det är få som bor i Katrineholm som läser till yrket. Därför kom idén upp om att rekrytera utomlands ifrån, berättar Ingela Egestål Brithén, vårdenhetschef på radiologen.
Mottagningen har tagit hjälp av ett rekryteringsföretag som söker efter arbetskraft som vill flytta till Sverige. Processen, som innebär en hel del administrativt arbete, tar nästan ett år och under tiden hinner de också lära sig svenska.
– Våra ordinarie medarbetare har gjort ett jättestort jobb som tagit hand om alla som kommit hit. Det är stort både för dem som kommer hit och för dem som jobbar här, som ska ta hand om både patienter och nyanställda. Utan medarbetarna skulle det här inte ha gått.
Makarna Marina och Strahinja Radonovic träffades på en arbetsplats i Serbien och valde att flytta till Sverige.
– Det var dags för något nytt och jag ville vara nära min mamma som bor här, berättar Marina.
Därför bytte de Serbiens huvudstad mot Katrineholm och arbete på Kullbergska sjukhuset.
Just nu saknas sju röntgensjuksköterskor på Kullbergska sjukhuset.
– Det är mycket teknik, en rolig blandning av omvårdnad och teknik. Röntgen är en central del av diagnostiken för patienterna, säger Ingela Egestål Brithén.
– Tekniken har kommit betydligt längre här, säger Dalal Altaee, som kommer från Irak.
Den största utmaningen för dem alla har varit att lära sig ett helt nytt språk.
– Det finns så många ord som är lika varandra. Och många svenskar är så snälla och vill inte säga att "du säger fel" säger Marina Radonovic.
– Men då lär man sig också fel, säger Strahinja Radonovic.
Lazaros Dimitriadis från Grekland berömmer sin nya arbetsplats.
– Allting är mycket bättre organiserat här. Här kan man vila på riktigt när man går hem. Det finns en gräns mellan jobbet och privatlivet.