Alliansens förslag att införa betyg från skolår fyra har kritiserats av lärarfacken och sågats av forskare. Men i onsdags kom beskedet om en kompromiss mellan regeringen och allianspartierna i den heta frågan.
Den innebär att hundra skolor på prov ska införa betyg från fyran. Det ska vara en frivillig försöksverksamhet som huvudmännen, alltså kommuner eller friskolor, genomför i samråd med bland andra föräldrar.
Nu är frågan hur stort intresset för att delta i försöket blir. Stockholms stad, exempelvis, har redan sagt att det inte blir någon medverkan därifrån. Inte heller Katrineholms kommun kommer att vilja ingå i försöket.
– Det finns ingen forskning som säger att betyg i fjärde klass skulle bidra till bättre måluppfyllelse, säger bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S), som tycker att arbetsro är vad som behövs i skolan efter alla reformer.
Kompromissen lär knappast bli den sista på skolområdet i det nuvarande politiska läget, men Johan Söderbergs förhoppning är att partierna ska se till elevernas och skolpersonalens bästa.
– Jag hoppas att skolan inte görs till en ideologisk stridsfråga utan att man försöker hitta gemensamma lösningar.
Inte heller Agneta Arvidsson, rektor på Floda friskola, vill delta i försöket med betyg från fjärde klass. Hon säger att skolan redan nu har bra verktyg för att stötta elever, i form av bland annat skriftliga omdömen och samtal med barn och föräldrar.
– Dessutom blir barn som har svårigheter i skolan inte hjälpta av att man sätter etiketter på dem, säger Agneta Arvidsson.
Henrik Svärd, rektor på Kunskapsskolan i Katrineholm, säger att skolkoncernens huvudkontor ännu inte har tagit ställning i betygsfrågan. Om det blir grönt ljus från centralt håll är det ändå inte säkert att skolan i Katrineholm ansöker om att bli försöksskola. Lärare och föräldraråd ska vara med på noterna, säger Henrik Svärd.
– Ska vi göra det, så ska alla vara med på banan.
Kuriren har sökt men inte nått Lisa Jonsson, Erlaskolans rektor i Katrineholm.