Att med hjälp av datorprogram som tillåter kommunikation i ljud och bild ha undervisning på distans, det är varken nytt för Katrineholm eller för många andra kommuner. Särskilt inom vuxenutbildningen har möjligheten funnits länge.
I Katrineholm finns i dag fjärrstudier i vissa språkkurser med små grupper från Lindengymnasiet och Duveholmsgymnasiet, som studerar tillsammans men på olika platser.
– Det ger en ökad möjlighet att tillgodose elevernas önskemål, säger bildningsförvaltningens chef Helene Björkqvist.
På tisdagens möte med bildningsnämnden kommer förslaget till övergripande plan med budget för 2016-2018 upp. Där föreslås till nämnden att bildningsförvaltningen ska få i uppdrag att utreda möjligheten att bedriva fjärrstudier.
– Syftet är att titta på om vi kan använda det på fler sätt, säger Helene Björkqvist.
Utredningen ska kunna ge svar på vilka metoder och arbetssätt, åldrar och ämnen som fungerar bäst för undervisningsformen.
– Fjärrstudier kan inte användas överallt, säger Björkqvist som poängterar att det handlar om att komplettera och inte om att ersätta traditionell undervisning.
Fjärrstudier skulle exempelvis även kunna användas i modersmålsundervisning eller på kommunens små skolor i vissa ämnen.
På tisdag föreslås också att en utvärdering görs av den socioekonomiska fördelningsmodellen. Modellen, som har används i några år, ger mer pengar till skolor där många elever har föräldrar med utländsk bakgrund eller låg utbildningsnivå. Nu ska en uppföljning göras. Kommunen vill titta på om modellen är effektiv eller om resursfördelningen kan göras på annat sätt.