– Det är en fantastisk miljö, den känns unik, inte bara på regional nivå. Jag vet inte om jag sett så många sådana orörda miljöer. Det är inte bara skolhusen utan också uthusen, som dass. Det ser ut som att de bara lämnat skolan precis som den var, säger David Hansson, antikvarie med inriktning på byggnadsvård vid Sörmlands museum, som tillsammans med Christina Andersson besökt skolan och som nu ska skriva ett yttrande.
– Det som gör det här lite svårt är att det finns en detaljplan från 1960-talet, där man redan ritat in nya hus och en väg. Gör man ny detaljplan är det normalt att vi får uttala oss som remissinstans, säger David Hansson.
I en bebyggelseantikvarisk inventering, som museet gjorde 2013 som underlag till kommunens nya översiktsplan, beskrivs Djulö skola som "exteriört välbevarad och viktig för miljön". Bland annat har skolan originalfönster från 1860-talet.
På nätet finns stort stöd för skolan. Strax efter klockan 15 på måndagen hade 602 personer skrivit på ett upprop på internet för att bevara byggnaderna och 790 personer hade gått med i Facebookgruppen med samma syfte. I butiker och på andra platser finns också namnlistor utlagda.
Utanför biblioteket stod Kajsa Hedin och samlade in namnunderskrifter mot rivningen.
– Jag tycker att husen ska bevaras, säger hon och berättar att hon kommer att stå vid biblioteket tillsammans med en annan engagerad person, Lennarth Olin, under tisdagsförmiddagen.
Initiativtagare till Facebooksidan är Anders och Karin Bergfjord, tillsammans med Sofia Vusir,
– Vi måste känna oss hoppfulla. Nu ger vi oss in i kommunpolitikens irrgångar, vi måste köra så långt det går, säger Anders Bergfjord.