Det byggs för lite i Sörmland. Det konstaterar landshövding Liselott Hagberg i förordet till den nyutkomna rapporten "Bostäder behövs", som skrivits efter att alla länets kommuner fått svara på frågor i en bostadsmarknadsenkät.
Med omkring 3 000 inflyttare per år skulle 1.000 nya bostäder behöva byggas varje år, men så ser det inte ut i dag. Enligt rapporten har länets befolkning ökat med 9 600 personer samtidigt som bara 2.800 nya bostäder har byggts.
Åtta av de nio Sörmlandskommunerna växte under 2013. Endast Gnesta minskade, med 33 personer. En skillnad över lite längre tid är att fler kommuner än Eskilstuna blivit inflyttningskommuner – 2001 flyttade 70 procent av de nya länsinvånarna till Eskilstuna, men 2013 flyttade en tredjedel till Eskilstuna och två tredjedelar till andra kommuner. Katrineholm, Eskilstuna och Nyköping har ett överskott av inflyttade unga, i gruppen 20 till 29 år.
I nästan alla kommuner råder underskott på bostäder. Undantagen är Vingåker och Flen. I Flen finns det tomma lägenheter utanför centralorten och i Vingåker råder balans både i centralorten och på landsbygden. Dock tror kommunerna att balansen i Vingåker kommer att vändas till underskott och underskottet i Katrineholm minska inom de närmaste fem åren.
Kommunerna bedömer att sammanlagt 6.200 nya bostäder behöver byggas de närmaste åren. I Katrineholm behövs, enligt kommunen, 300 hyresrätter, 300 bostadsrätter och 200 äganderätter de kommande fem åren. I Vingåker handlar det om 25 nya hyresrätter och 100 nya småhus, som i rapporten kallas äganderätter.
Boverkets bedömning skiljer sig från kommunernas och anger att det snarare behövs omkring 7.200 nya bostäder i länet under perioden.
Allra störst behov är det av hyresrätter, uppger kommunerna. Alla kommuner anser att fler hyresrätter behövs. Den 1 januari 2014 fanns 90 lediga hyresrätter i länet. Av dessa fanns 66 i Flen.
Rapporten har också tittat på vad som hindrar bostadsbyggandet i kommunerna. Man skiljer på hinder som kommunen kan påverka och hinder som inte kan påverkas. Katrineholm uppger – under rubriken ej påverkbara hinder – "strandskydd", "höga kostnader för byggherrar p g a Boverkets byggregler" samt "arkeologiska utredningar som drar ut på tiden".