Kuriren har vid flera tillfällen skrivit om samhällsbyggnadsförvaltningens redlighetsprojekt. Redlighet handlar i det här fallet om att konsumenten inte ska bli lurad vid matköp. Med andra ord ska menyn och verkligheten stämma överens.
Mat som ofta blir föremål för närmare kontroll på matställen är parmaskinka, lövbiff, lax, oxfilé och olika ostar.
Nu när rapporten om redligheten är klar, står det också klart att risken har minskat för att konsumenterna får något annat än de betalat för. I varje fall på de 47 restauranger och kaféer som har ingått i redlighetsprojektet. "Kunskapsläget hos kommunens livsmedelsverksamheter har ökat", konstateras i rapporten.
De första, oanmälda kontrollerna i restauranger och kaféer gjordes våren 2013. Av 210 produkter som undersöktes var 127 desamma på tallriken som på menyn.
Ett antal livsmedel gick inte att bedöma då originalförpackningen inte fanns kvar, och övriga var felaktiga. Bland annat kunde det handla om att fetaost egentligen var salladsost eller att parmesanost var någon annan hårdost.
När det gäller just fetaost kan en "lurad" konsument inte bara behöva betala mer för en billigare variant, utan också få allergiska reaktioner om hen är känslig mot laktos.
Kommunens kontroller fortsatte under resten av 2013 och flera företag fick föreläggande om åtgärder så att rätt livsmedel skulle serveras.
Under förra året gjorde samhällsbyggnadsförvaltningen stickprov på redligheten och totalt fick tre företag förelägganden med hot om vite. Dock såg företagen till att göra rätt innan viten dömdes ut.
Kommunens kontroller av redligheten kommer att fortsätta även framöver, genom regelbundna stickprover.