När bildningsnämnden sammanträder den 25 augusti ska skolpolitikerna ta ställning till en komplettering till förstudien från i våras, då bildningsförvaltningen presenterade vad som måste till på it-fronten i skolorna.
Att Katrineholms skolor har halkat efter i digitala satsningar, det är de flesta överens om. Kommunfullmäktige bestämde i maj att låta bildningsnämnden göra en plan för införande av digitala verktyg för elever och personal.
Det hela kommer de att medföra stora investeringskostnader: 12,6 miljoner nästa år, 7,3 miljoner 2017 och 9,3 miljoner 2018 enligt beräkningarna. Bildningsförvaltningen räknar med att de digitala verktygen i viss mån kan ersätta traditionellt skolmaterial och att en del av kostnaderna kan tas igen där.
Den nu aktuella kompletteringen är en beskrivning av hur ambitionsnivån för teknikinvesteringen ser ut för de olika skolåren.
Förskolan fick ipads för fyra år sedan. Ambitionen är att de ska bytas ut när de är uttjänta nästa år. Förskoleklasserna har i år fått en ipad på fyra elever. Den nivån lär behållas.
För lågstadiet är målet en 1-1-lösning om tre år. Det blir enligt förhoppningarna ett successivt införande, med en ipad per elev i årskurs ett från nästa år. Sedan får de nya ettorna 2017 samma lösning, och så vidare. De lite större lågstadieeleverna får dela på redan befintliga ipads.
Motsvarande lösning ska enligt ambitionen gälla för mellanstadiet. Årskurs fyra får varsitt lärverktyg nästa år. 1-1-lösningen blir aktuell även för högstadiet. Målet är att alla i årskurs 7-9 under höstterminen nästa år ska ha 1-1. Dessutom ska all personal i grundskolan få tillgång till samma typ av utrustning som eleverna får.