Stor ökning av sjukfrånvaro i förskolan

Sjukfrånvaron bland förskollärare i kommunen har ökat kraftigt det senaste året. Nu ska situationen analyseras.

Foerskola 4 RC 130422.jpg

Foerskola 4 RC 130422.jpg

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2015-09-17 05:00

Det är i delårsrapporten som bildningsnämnden konstaterar att sjukfrånvaron i Katrineholms skolor och förskolor har ökat från 5,22 procent till 6,57 procent det senaste året. Största delen av ökningen har kommit efter årsskiftet.

En närmare titt på sjukfrånvaron visar en betydligt mer dramatisk ökning i förskolorna. Frånvaron för förskollärarna har ökat från 5,49 procent våren 2014 till 8,97 procent våren 2015. Barnskötarnas sjukfrånvaro har under samma period ökat från 6,85 till 9,14 procent. Ökningen gäller inte alla förskolor. Några har minskad sjukfrånvaro.

Samtidigt finns det även grund- och gymnasieskolor med hög sjukfrånvaro bland personalen. Det går att se ett samband mellan ökad sjukfrånvaro och skolor med många rektorsbyten och organisationsförändringar.

I höst ska läget analyseras. Yvonne Walderfors på bildningsförvaltningen, som har många års erfarenhet av att vara rektor och förskolechef, tror att den höga sjukfrånvaron har flera orsaker. En är de stora barngrupperna i förskolan som både ökar risken för smittspridning och sliter på personalen.

– Det är ett oerhört tryck på förskolan. Ibland är det problem med magsjukor. Föräldrar följer inte alltid regeln att hålla barnen hemma 48 timmar efter att symptomen har upphört. Det gör att vi får en rundgång på magsjuka som inte vill ge sig. Tyvärr åker även personalen på infektioner av olika slag, säger Yvonne Walderfors.

Att personal blir långtidssjukskriven på grund av utmattningsdepression är verklighet även i förskolan.

– Jag ser inte att det förekommer oftare. Men förekommer, det gör det i alla yrkeskategorier.

Yvonne Walderfors tror att en verksamhet stadd i förändring, så som förskolan länge har varit, kan bli tuff för en del medarbetare. Förskolans läroplan med fokus på den pedagogiska verksamheten i kombination med dokumentationskrav och stora barngrupper har krävt mycket av personalen.

– För många kan växlingen i arbetsuppdraget vara tuff.

Yvonne Walderfors tror dock inte att barnens trygghet hotas av sjukskrivningar bland personalen. Inte så länge det finns vikarier att tillgå.

– Men om många är borta samtidigt så påverkar det. Då försvinner delar av tryggheten.

Walderfors välkomnar en genomlysning av siffrorna för sjukfrånvaron.

– Vi måste fundera över vad de står för.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om