Interkulturella enheten, IKE, i Valla går i graven och kartläggningsenheten Bryggan startar i stället. Det är kontentan av den ändrade lagstiftningen som innebär att nyanlända får vara på en mottagningsenhet i som mest två månader. Där ska deras kunskapsnivå avgöras innan de placeras i en klass på sin hemskola.
Katrineholms kommuns väl inarbetade system för att ta emot nyanlända barn kan således inte behållas. Efter elevernas tid på Bryggan är det upp till rektorerna på respektive skola att organisera undervisningen. Antingen får eleverna extra stöd i sin klass, eller så ordnar skolan en förberedelseklass.
Från bildningsförvaltningen konstateras att personal kommer att möta nyanlända elever betydligt tidigare än i dag och att det finns begränsade kunskaper om hur eleverna kan stöttas i sin språkinlärning.
Samtidigt finns det på skolor stor erfarenhet av att ta emot nyanlända elever, om än i ett senare skede.
De tre kommunala högstadieskolorna samarbetar kring mottagandet. Tallåsskolan har hela tiden haft en förberedelseklass.
– Den erfarenhet som vi har fått under årens lopp delger vi nu våra kolleger på Södra skolan och Nyhemsskolan, säger Tallåsskolans rektor Magdalena Norin.
Både på Söder och Nyhem blir det förberedelseklasser. På Söder finns redan i dag IKE:s undervisning för nyanlända i högstadieålder.
Hur F-6-skolorna organiserar sig återstår att se. Västra skolan, exempelvis, ser en utmaning i att det är svårbedömt hur många elever det kommer att handla om.
– Det är inte alldeles enkelt att lägga en organisation, och så kommer inga barn, säger rektor Ann-Marie Thedéen som dock inte är orolig över förändringen.
– På Norr har alla lärare stor erfarenhet av flerspråkiga barn.