Stor brist på behöriga speciallärare

En gigantisk brist råder på behöriga speciallärare, enligt Jörgen Rüdeberg, verksamhetschef på bildningsförvaltningen.

KATRINEHOLM2012-01-16 19:20

Det är än så länge oklart hur många av kommunens lärare som är behöriga för lärarlegitimationen, enligt Jörgen Rüdeberg.

- En stor del av skolornas speciallärare saknar speciallärarexamen, där behöver vi absolut en satsning, säger han. Flera lärare i SO och NO kan också behöva bredda behörigheten i enstaka ämnen för att ha rätt att sätta betyg i dem.

- Det hjälper inte om en lärare har behörighet i både svenska, religion och historia och 20 års erfarenhet. Är läraren inte behörig i geografi krävs en behörig bisittare i klassrummet, som kan sätta betyg i ämnet, säger Rüdeberg.

Och vi saknar behöriga lärare i spanska, tillägger han.

En del lärare har möjlighet att läsa in ämnena genom Lärarlyftet, statens stöd till kommunerna för fortbildning av lärare.

Trots att staten i år bara ger omkring en tredjedel av förra årets bidrag till Lärarlyftet, satsar kommunen i år lika mycket som i fjol, 1, 5 miljoner kronor, till fortbildningen, enligt Rüdeberg.

Men kommunen har bara ansvar för att ta hand om dem som redan har en lärarexamen.

- Lärare utan lärarexamen kan få väldiga problem om de inte hinner skaffa sig en examen till 2015, säger Jörgen Rüdeberg.

Högskolorna har fått extra pengar för att utbilda dessa lärare, som omfattas av övergångsregler och har rätt att undervisa och besluta om betyg utan examen fram till juni 2015.

- Vi har några lärare i kommunen som saknar lärarexamen. De kanske till exempel bara hade någon kemitenta kvar, som de kört på. Sedan fick de jobb, och det blev aldrig av att fixa den där tentan. För dem kan det bli komplicerat att ta igen en tenta, då kursplanen kan se helt annorlunda ut i dag, säger Jörgen Rüdeberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om