I ensemblen syns flera av Katrineholms veteraner i teatersammanhang och en debutant: Katrineholms-Kurirens förre chefredaktör Krister Wistbacka.
Vila i Fridh är Teater Orkas femte föreställning, och precis som tidigare handlar det om en nyskriven pjäs och en ensemble bestående helt av lokala skådespelare från Katrineholm.
Teater Orka har ingen fast scen, och den här gången har man flyttat in i Hörsalen i kulturhuset Ängeln som ändrat skepnad totalt för några dagar.
I pjäsen Vila i Fridh möter vi familjen Fridh, fadern (Krister Wistbacka), äldsta dottern Kattis (Cissie Brunosson), hennes son Emil (Jeff Lindström), mellanbarnet Malin (Annicka Halvarsson), Malins make Hans (Andreas Wetell), yngsta barnet Casper (Rodi Ellilä) och Caspers sambo Emelie (Therese Fasth). De har just hållit begravning av mamman i familjen.
Redan nu förstår publiken att barnbarnet Emil intar en särställning i dramat, något som också tydliggörs genom scenografin och scenkläderna i den första akten.
– Jag ska hålla i trådarna i dag mormor, säger han till porträttet av den avlidna som hänger på väggen.
Så drar spelet i gång. I första akten är alla utom Emil klädda i svart och vitsminkade med tydligt markerade ögon och munnar.
Ensemblen sitter på ena långsidan av ett långbord med svart dukning. Emil, som sitter i mitten blir som en ljusgestalt – kopplingen till schablonbilden av Jesus nattvard med lärljungarna är tydlig.
I andra akten möter vi familjen Fridh i ett vanligt lite gammaldags vardagsrum och nu följer en härva av bekännelser och beskyllningar, ursäkter och våldsutbrott, varvat med tillbakablickar och musik. Teater Orkas föreställning Vila i Fridh har många lager och blinkningar hit och dit. Formen spelar en stor roll, och iscensättningen präglas av stor fantasi och kärlek till olika sceniska uttrycksformer.