Den som säger det är Håkan Stenström, trädgårdsarkitekt på Katrineholms kommun. Han besitter inte bara viktiga yrkeskunskaper när det gäller utformningen av ett torg, utan han är också ägare till en imponerande samling gamla vykort som visar Katrineholm förr i tiden.
I ett album finns vykort på Stortorget, från alla vinklar och vrår och från flera årtionden. De visar folkliv och torghandel, men främst visar de en ganska tom plats som människor bara passerar.
- Det var ödsligt förr, innan bilarna kom, säger Håkan Stenström.
- Det många minns är att man gick och handlade på torget. Nu åker folk till shoppingcentra utanför städerna i stället.
Det är nya tider, alltså. Ändå tycks folk förknippa torg med gammeldags handel, i julmarknadsstil. En rödkindad Kajsa Kavat som säljer polkagrisar på torget hör sagorna till.
En sak är säker: en torg och en park är inte samma sak.
- En park håller att gå på två till fyra månader per år. Den slits ner och blir lervälling. Ett torg ska hålla att gå på.
Ett prunkande torg kan således inte vara grönt på marken, i varje fall inte heltäckande grönt.
- Ett torg ska vara tryggt och attraktivt och ge upplevelser. Det sistnämnda kan kommunen bara ge möjligheter för, säger Håkan Stenström som konstaterar att fastighetsägare, butiksinnehavare och kommunen tillsammans kan åstadkomma något bra.
En tid fanns bussarna på en sida av torget och bilarna på en. Ska det finnas trafik på torget? Det är en sak för katrineholmarna att tycka till om. En annan fråga är om torget även fortsättningsvis ska vara öppet mot Fabriksgatan, eller om det ska bebyggas för att skapa en inramning. En nackdel för torget är att solen aldrig letar sig ner mot fasaderna på Köpmangatan. Eventuella uteserveringar passar bättre på motsatta sidan, mot Fabriksgatan.
Håkan Stenström tror, att färre murar på torget skulle öka trygghetskänslan. Han vill se naturliga träffpunkter, där folk vill "hänga" och där man själv vill vara.
- Kanske ska torget göras mindre? säger han.
Stenström tror, att katrineholmarna måste acceptera att ett torg är ödsligt i långa perioder, för att ibland fyllas av liv.