En fastighetsägare i Katrineholm har fått föreläggande från kommunens miljö- och hälsoskyddsnämnd om att före den 30 september åtgärda problem med kattkiss i huset.
Det handlar om ett parhus, och när nya ägare skulle flytta in i andra halvan började de med att renovera. Huset var besiktigat och det var känt att det fanns problem med fukt i betongplattan under vardagsrummet. När paret kände lukt utgick de från att den kom från betongplattan.
Men när tvättstugan skulle renoveras och mannen i familjen började ta ned delar av taket blev stanken värre.
– När jag tog ned taket kom käftsmällen, i form av riktigt vidrig lukt, säger han.
Paret kontaktade Anticimex, som skickade två inspektörer. De misstänkte snabbt att det rörde sig om katturin. Huset byggdes 1945 med sågspån i isoleringen och bjälklag av trä.
– Då var det ju köpet vi började fundera på. Vi tittade på om vi kunde häva köpet och vad försäkringarna täckte, säger mannen.
Efter kontakt med bland annat grannen, mäklaren och jurister beslöt sig paret för att gå vidare.
– Jag fick rådet att höra med miljö- och hälsoskyddsnämnden i kommunen och de skickade ut inspektörer.
Miljö- och hälsoskyddsnämnden inspekterade bostaden vid två tillfällen och kunde konstatera att lukten av katturin var framträdande i flera rum. Utanför ett sovrum i källarplanet luktar det "starkt av katturin" enligt nämndbeslutet.
Inspektörerna hade, till skillnad från Anticimex, möjlighet att gå in till grannen, som har flera katter. Grannen hade enligt miljö- och hälsoskyddsnämndens beslut flera kattlådor, som vid kontroll såg rena och välskötta ut, och inspektörerna såg inga spår av kattbajs eller kiss på andra ställen i huset, men skriver att det är "ställt bortom rimligt tvivel" att det är lukten i kattägarens halva av parhuset som orsakar olägenheterna.
Fastighetsägaren ska nu med hjälp av fackmän ta fram en åtgärdsplan och åtgärderna ska vara klara den 30 september i år.