Spred skvaller om elever på sociala medier

Bara ett par dagar efter skolstarten uppmärksammade skolor och föräldrar konton på instagram och i chattprogrammet snapchat, där någon eller några spred skvaller om andra elever i Katrineholm.

Ursäkt, sannolikt från personen bakom skvallerkontona.

Ursäkt, sannolikt från personen bakom skvallerkontona.

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2019-08-20 13:51

Bland annat ska det ha handlat om andra elevers påstådda sexuella aktiviteter och elever hängdes ut med namn.

– Jag tror att det började snurra lite på Lyckliga gatorna redan i fredags. Jag såg kontot på Instagram på fredagskvällen och det var inga trevliga saker som stod där. Jag skrev där att jag anmält och att det är olagligt att sprida sånt här. På lördagen kände jag att omfattningen var så stor och inläggen så grova att jag började fundera vidare, och skrev på Facebook, säger föräldern Anki Ström, som tidigt uppmärksammade kontot.

Efter Facebookinlägget började både föräldrar och barn agera genom att anmäla kontot på Instagram och varna varandra för det. Kontot stängdes, men öppnades igen under andra namn.

– Vi vuxna behöver få barnen att förstå konsekvenserna av det de gör i sociala medier. Det som lades upp på just de här kontona, oavsett om det är sant eller inte, är inget som ska spridas. Väldigt många har gått runt och haft ont i magen, säger Anki Ström.

Magdalena Norin, rektor på Järvenskolorna, nåddes också av informationen under helgen.

– Det har varit både skvaller och hot, mot elever på samtliga skolor, även den privata, i Katrineholm och handlade om ett skvallerkonto som urartade. Det har rört elever i åldrarna 12 till 17 år, säger hon.

Det som sker på helgen avspeglar sig i skolan på måndagen, kan Magdalena Norin konstatera, men hon tror ändå att tidig information till eleverna hindrade mycket av ryktesspridningen den här gången.

– Flera av dem som har känt sig utsatta har kommit och berättat, våra tre kuratorer var alerta och vi har alltid många trygghetspersoner i skolan.

Hon vill uppmana föräldrar att hålla koll.

– Till 99 procent är det föräldrarna som betalar mobilabonnemangen. Man kan kräva att få ha koll. Ungdomarna är väldigt ensamma och utsatta på nätet. Det finns också vuxna som utnyttjar ungdomar å det grövsta.

Områdespoliserna Maria Ekengren och Pirjo Svegréus, som också tidigt fick information om kontona, instämmer:

– Man frågar hur det har varit i skolan, men fråga hur det varit på nätet också. Det kan ju vara roliga grejer också, allt är ju inte dåligt, men ställ frågan, uppmanar de.

Magdalena Norin tipsar föräldrar, som inte vet vad de ska göra med information de fått av barnen, om att vända sig till socialförvaltningen, polisen eller skolan.

Polisen kommer nu att utreda kontona, fortsätter områdespoliserna.

– Det är en form av IT-brott. I bästa fall får vi reda på vem som stått för dem, via företagen bakom Instagram och Snapchat.

Sedan kontona anmälts många gånger publicerade signaturen bakom dem en ursäkt: "Okej ska typ göra alla en tjänst. Jag ska radera kontot och aldrig mer göra om detta för det har fått mig att må dåligt när jag hör att folk gråter pågrund av skvallret".

– Jag tror att det lugnat sig nu. Men reagerar man inte lugnar det sig inte, säger Magdalena Norin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om