En stor del av en familjs fasta utgifter går ofta till mat. Beroende på hur man handlar och äter finns det mycket att spara in genom att planera sina inköp och måltider.
Kerstin Lund är hem- och konsumentkunskapslärare i Katrineholm och hennes tips är att göra matlistor för veckorna.
– Håll dig till listan och försök att inte spontanhandla, säger hon.
En budget för matinköpen är något som kan underlätta. Då går man inte ifrån listan lika lätt när man går runt i mataffären och lockas av saker.
Vad man ska akta sig för är att inte glömma bort att det är viktigt att äta en varierad kost. Makaroner och ketchup är ingen bra middag, även om den är billig. Satsa i stället på storkok och laga ordentligt med portioner som du kan frysa in eller ha i kylskåpet. Har du matlådor med dig till jobbet behöver du inte köpa lunch ute och sparar mycket pengar.
Ett annat tips är att våga sig på de vegetariska livsmedlen.
– Bönor och linser är billiga råvaror och dessutom ligger det i tiden att äta mer vegetariskt, säger Kerstin Lund.
Det finns många maträtter som innehåller lite billigare råvaror och de flesta livsmedelsbutiker kan ge goda tips på vad man kan laga. Fråga efter recept i butiken eller använd dig av någon av alla receptbanker på internet.
Kerstin Lunds tips på billigare maträtter är böngryta eller soppa. En soppa kan innehålla det mesta och smaka på många olika sätt. Vill man gärna äta kött kan man köra en köttfärsgryta och dryga ut den med bönor eller morötter.
En maträtt som är lätt att variera är köttgryta. Byt ut ingredienserna så att det passar i smaken och variera dig genom olika tillbehör. Det mesta är billigt och det går lätt att göra en stor gryta med många portioner.
Ingredienser:
1 burk krossade tomater
2 buljongtärningar
1 gul lök
2 morötter
Röd grön och gul paprika
1 konservburk svamp
Ärtor
Köttfärs
Ris
Så här gör du:
Koka krossade tomater och buljong i en stor gryta.
Koka riset i en kastrull.
Stek köttfärsen till smulor i en stekpanna.
Hacka morötter, lök och paprika och koka i tomatsåsen.
Lägg i ärtor.
Lägg i köttfärsen och det kokta riset i grytan och rör om försiktigt.