Vanligtvis brukar det dröja till mitten eller slutet av mars innan kommunens årliga sandupptagning börjar. I år är vädret på personalens sida, än så länge får tilläggas, vilket gör att maskinerna redan rullar runt om i staden. Först ut är gång- och cykelbanorna.
– Grabbarna körde i gång i måndags. När jag kom hem i går var det över nio grader varmt, så det är inte mycket att vänta på. Förra året tror jag att vi började några veckor senare, men i år har det inte varit någon normal vinter, säger Håkan Andersson, gatuchef i kommunen.
Nästa vecka ser dock kylan ut att komma tillbaka, med risk för snö på måndag. Det kan ställa till problem för personalen.
– Det kan bli bakslag med vädret nästa vecka, men det troliga är att eventuell snö smälter bort under dagtid, säger Håkan Andersson.
Om så inte skulle ske finns det risk att man behöver strössla ut grus igen. Det finns dock möjlighet att använda salt i stället för sand för att bekämpa eventuell halka. Hur som helst är kommunens förhoppning att kylan i sådana fall ska vara kortvarig.
– Vi brukar ha som mål att vara klara till sista maj, men kanske kan vi bli färdiga tidigare i år.
En som uppskattar att gruset försvinner är katrineholmaren Filippa Martinez Larsson.
– Jag visste inte att de redan hade börjat, men det är jättebra! Då snubblar man inte lika lätt, säger hon.
När gång- och cykelbanorna är färdiga ska resten av centrum samt genomfartslederna städas. Av trafiksäkerhetsskäl sker delar av arbetet nattetid, vilket kan vara störande eftersom personal använder maskiner för att blåsa bort gruset från gräsmattorna.
– Jag hoppas att folk har tålamod när vi ska väsnas på nätterna och morgnarna. Vi gör det för allas bästa. Sedan är det vanligt sunt förnuft som gäller, så att folk inte är i vägen när vi arbetar. Vi vill även att man respekterar datumparkeringarna, säger Håkan Andersson.
Efter centrum ska det sopas på Norr och i kransorterna Valla, Sköldinge och Flodafors. Därefter går turen vidare till stadsdelen Väster, med bland annat Nävertorp och Värmbol. Sedan följer Söder med Äsköping, Äs vägskäl, Bie och Strängstorp.
Invånarna på Öster, samt i Strångsjö, Forssjö och Björkvik, får vänta till sist i år. Nästa år gäller en annan turordning.
– Vi har tre maskiner som håller på samtidigt. I februari har vi servat dem, så att allt fungerar. Det blir ett högt slitage, säger Andersson.