År 2020 stod Kronfågel isarena klar i Katrineholm. Sedan dess har hallen varit aktiv året runt, vilket innebär att maskinrummet har haft fullt upp sedan dess. I maskinrummet får inte vem som helst vistas, utan endast kunnigt folk som anläggningsvaktmästare och reparatörer.
Magnus Rostedt ger en gedigen och noggrann rundtur i ishallens kulisser, där han beskriver hallarna som stora kylskåp.
– För att vi ska kunna få det kallt i ishallarna måste vi ta bort värmeenergin. Likadant fungerar det i ett kylskåp om man ska få sin mat kall. Man flyttar energin helt enkelt, säger Magnus Rostedt, fastighetsförvaltare i Katrineholms kommun.
Maskinrummet byggdes år 1964 och är placerad på utsidan av Kronfågel isarena. Efter att maskinrummet byggdes, har man givetvis rivit ut den gamla utrustningen och ersatt med ny, fräsch och uppdaterad teknik. Den som tror att det ska vara kallt i ishallens maskinrum har fel. För att maskinerna ska fungera som de ska, behöver rummet vara 21 grader varmt.
Maskinrummet är uppdelat i två delar. I den första delen är det två kompressorer som tar stor plats.
– De maskiner vi har i maskinrummet flyttar energi från hallarna, via kompressorerna. Den värmeenergi som då hämtas från hallarna, transporteras sedan vidare till våra övriga delar i anläggningen, säger Magnus Rostedt.
Maskinrummets andra del är en trappa ner, där man möts av massor av maskiner, rör och ledningar. Samt ihållande maskinljud, där Magnus Rostedt får höja rösten för att man ska kunna höra vad han säger.
– Här nere skickar bland annat maskinerna ut åtta minusgrader till ishallarna. Därefter skickas det tillbaka ungefär fem minusgrader, som går vidare till våra kompressorer, säger han.
När Magnus Rostedt visat maskinrummet, får vi följa med vidare till anläggningens ishallar. Där visar han hur tekniken från maskinrummet hänger ihop med den teknik som finns i hallarna.
Tror du att maskinrummet är allmänt känt?
– Jag tror att det är allmänt känt att det finns maskinrum i alla ishallar. Men jag tror inte att alla har sett och är så införstådda i hur det fungerar i ett sådant maskinrum och vad allt faktiskt gör, säger Magnus Rostedt.