Smakrik buffé ska välkomna eleverna åter

Under skolmatskocken Michael Bäckmans ledning har kökspersonalen lagat persisk buffémat under fredagen. På måndag dukas det upp till matfest på temat "tusen och en natt" i Kupolens skolrestaurang.

Katrineholm2012-04-13 15:38

När eleverna har haft påsklov har kökspersonalen vidareutbildat sig. Michael Bäckman, kökschef för en Krav-certifierad skolrestaurang i Huddinge, har varit på besök i Katrineholm i veckan för att dela med sig av sina kunskaper om riktig mat, lagad från grunden utan tillsatser. På fredagen spred sig dofterna av välkryddad mat i Kupolens kök. Maten som lagats här på förmiddagen ska serveras till eleverna på måndag, då de är tillbaka från sin ledighet.

Buffén som dukas upp är persiskinspirerad. Här finns en proteinrik bönblandning med vita böner och kikärter som bas, smaksatt med bland annat spiskummin. En färgstark rödbets- och granatäppelsallad med finhackad persilja fungerar som en ordentlig vitamininjektion. En krämig aubergine- och fetaostgratäng och kryddiga färsbiffar i tomatsås är andra godsaker på temat "tusen och en natt".

- Vackrare än så här blir det inte, säger Michael Bäckman medan han blandar en sallad bestående av syrade frukter och grönsaker.

Maten är motsatsen till den falukorv och de makaroner som många tänker på när de hör ordet "barnmat". Föreställningarna om vad barn äter och inte äter är något som Michael Bäckman ständigt slåss emot.

- Många vuxna säger att barn inte äter blandade sallader, är det något slags gen som bestämmer det? Och de säger att det bara är gamla människor som gillar kålpudding. Det där är bara våra vanföreställningar, säger han.

Michael Bäckman har fått flera priser för sitt engagemang för skolmaten. 2010 utsågs han till Årets skolkock och 2009 vann han ett pris från Arla i kategorin "bästa matglädjeskola". Han är även lagledare för det svenska skolmatslaget som ställer upp i mat-OS i Tyskland i höst.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om