– Med kosläppet får vi möjlighet att visa upp vår verksamhet för allmänheten. Något som är viktigt för oss, säger Mattias Andersson, lantbrukare på Elvesta gård.
På lördag öppnar han dörrarna till ladugården och kossorna får springa ut.
– Vid utsläppen brukar korna skutta runt, busa, råma och beta gräs. Förra året kom det runt 800 besökare, trots att det var kallt och blåsigt, berättar Mattias Andersson.
Det här är andra året i rad som han arrangerar kosläpp på sin gård. Något han beskriver som en trevlig tillställning som är uppskattad av allmänheten. Andersson menar att många inte har riktig koll på hur en lantbrukares vardag ser ut och att det är viktigt att konsumenten får se verkligheten kring lantbruk.
Hur reagerade kossorna vid utsläppet i fjol?
– De var nyfikna på alla människor. De tittade lika mycket på allt folk som folket tittade på dem, säger Mattias Andersson.
På sin gård har han 160 kor. Men det är inte säkert att de vill bli klappade. De föredrar att beta.
Finns det något man ska tänka på när man klappar en ko?
– Att tvätta händerna efteråt. Annars kan man få i sig bakterier.
Maria Ingras, guide och programansvarig för Julita gård, beskriver kosläppet som ett sätt att hälsa våren välkommen.
– Jag har varit med förut och om det är bra väder vallfärdar folk hit från när och fjärran. Det brukar råda spänd förväntan bland åskådarna. Antingen stormar korna ut eller så tittar de nyfiken ut genom ladugårdsdörren, säger Maria Ingras.
Och bra väder är just vad Bo Karlsson, lantbrukare på Julita Gård hoppas på till på söndag då de har sitt utsläpp. Han har arbetat med kor i hela sitt liv och berättar att det förra året kom mellan 3 000-3 500 personer för att beskåda kosläppet.
– Det är rätt skönt att få ut kossorna. Det blir lite lugnare i ladugården då, skrattar Bo Karlsson.