Skolpersonal sliten av kvalitetsarbetet

Det viktiga och krävande arbetet med kvalitetssäkring på skolor och förskolor slipper inte undan kritik. Det finns pedagoger som känner att barnen blir lidande.

Katrineholm2015-08-01 05:00

Gymnasieskolorna i Katrineholm har jobbat med kvalitetssäkringssystemet Qualis i drygt fem år. Sedan tre år har även förskolor och grundskolor ett avtal med företaget Q-Steps som driver Qualis. Under våren hade flera skolor och förskolor besök av externa granskare, efter att själva ha utvärderat verksamheten. Senast var det Julita skola och Nyhemsskolan som granskades och sedan certifierades.

Det systematiska kvalitetsarbetet måste enligt skollagen finnas. I det ingår kvalitetssäkring, men den stora delen är att jobba med uppföljningar och förbättringar för att i längden få en likvärdig och tydlig verksamhet. Men det finns skol- och förskolepersonal som anser att dokumentationsarbetet stundtals blir droppen som får bägaren att rinna över.

– Vi hinner inte med arbetet med barnen, sa en pedagog som för en tid sedan hörde av sig till Kuriren.

Kritiken kommer inte som en överraskning för Anna Thörn, verksamhetschef på bildningsförvaltningen. Hon har fått den till sig också, liksom förskolechefer och rektorer ibland får höra den från sin personal.

– Jag har fullt respekt för att arbetet tar energi, säger Anna Thörn som tycker att reaktionen är sund och att den visar att behovet finns av bättre återkoppling till pedagogerna.

Hon rekommenderar personal som tycker att pappersarbetet blir dem övermäktigt att prata med sin chef för att hitta en lösning.

– De flesta upplever arbetet som positivt och engagerande, men det finns naturligtvis blandade känslor hos personalen, säger Yvonne Walderfors, förskolechef.

Hon framhåller att arbetet med Qualis ökar pedagogernas medvetenhet om inte bara vad som görs utan också hur och varför det görs och vad det leder till.

Skolpolitikerna ser fördelar i det systematiska arbetet. Till bildningsnämndens möten bjuds skolchefer, pedagoger och elever in för att berätta om något som görs, vars genomförande och resultat blir en konkret koppling till kvalitetsarbetet.

– Det skapar förståelse hos oss för arbetet, konstaterar bildningsnämndens ordförande Johan Söderberg (S).

– Vi får beröm från andra Qualis-kommuner för att vi har hittat ett sätt att jobba ihop, från nämnd till klassrum, säger Anna Thörn som hoppas att kvalitetsarbetet ska synas positivt vid höstens Skolinspektionsgranskning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om