Av den anledningen var det full fart på både Ellwynska skolan och Lindengymnasiet under lördagsförmiddagen.
Elever i både tvåan och tredje årskursen var där, liksom lärare, studie- och yrkesvägledare och annan personal. Det var mycket som skulle visas och förklaras för de nior med föräldrar som kom för att informera sig inför det stundande, viktiga, utbildningsvalet.
Gymnasieelevernas UF- och Öva-företag var en del av informationsutbudet. Klasskompisarna Dennis Arnold och Lisette Brinck på Lindengymnasiet varvade mellan sin företagsmonter och att informera besökarna om sitt gymnasieprogram: handels- och administration.
– Det var lite jobbigt att gå upp i morse, medgav Dennis Arnold men hade annars inget emot att tillbringa halva lördagen inom pluggets väggar.
– Man tar det som det kommer.
Under dagen fick de svara på många frågor om sin utbildning.
– Frågorna är ganska öppna om vad vi gör på programmet. Vi får berätta mycket själva, men många har redan lite koll.
Handels- och administration är ett av de mindre programmen på gymnasiet.
– Det borde vara mer populärt. Det är ett väldigt roligt program, tycker Lisette Brinck som dock har märkt ett uppsving i fråga om antalet elever på programmet.
– De som gick ut den förra trean var inte så många. Vi är 25 ungefär, och de som började ettan är många.
De ångrar inte sitt gymnasieval alls. I skolan driver de ett företag på prov, ett Öva-företag som marknadsför ekologiska produkter. I trean går företagsövandet över i skarpt läge; då ska eleverna driva sina egna Ung företagsamhet-rörelser. Flera sådana UF-företag på de olika programmen visade under lördagen upp sig och sålde varor och tjänster till besökarna.
– När man har gått ut handels kan man starta eget eller jobba i butik; ja, jobba över huvud taget med försäljning, säger Dennis Arnold.
Nästa helg är det Duveholmsgymnasiet och Katrineholms tekniska colleges tur att ha öppet hus. Niornas val till gymnasiet inleds den 18 januari 2016 med slutlig antagning i början på juli samma år.