Kontrollerna gjordes under våren 2020 och inbegrep både tillagnings- och mottagningskök. Där har inspektörerna intervjuat kökspersonal och i vissa fall även pedagoger, samt observerat arbetet i köken och serveringen av maten. Fokus har legat på att kontrollera hur specialkosten separeras från den vanliga maten.
Den vanligaste orsaken till specialmat i Katrineholm är att eleverna har allergier mot ägg, mjölk, gluten och fisk samt laktosintolerans. Kontrollanterna påpekar att personal som jobbar i kök måste ha bra kunskap och förutsättningar för hantering, tillagning och servering av specialkost. De måste också ha god kommunikation med skolledning, elever och föräldrar gällande specialkosten.
Inspektörerna konstaterar i sin rapport att alla kontrollerade kök hade goda förutsättningar att förvara och separera specialkosten, men att det ändå fanns vissa brister i hur det gjordes. Bland annat förvarades glutenfritt bröd ibland i öppna förpackningar och vissa kastruller med mjölkfri mat stod öppna medan barn tog mat ur andra kastruller. På förskoleavdelningar var det också vanligt att samma redskap användes både av allergiska barn och av barn utan allergi. På det hela taget har köken god kunskap och bra rutiner för hantering av specialkost, men inspektörerna konstaterar ändå att det finns behov av ökad kunskap och tydlig kommunikation.
Miljöinspektörerna planerar att följa upp hanteringen av specialkost på förskoleavdelningarna i höst.