Skolan ber föräldrar undervisa i simning

Skolans simundervisning räcker inte för att alla elever ska klara kunskapskraven. Men att därför be vårdnadshavarna om hjälp, väcker frågor om hur undervisningen egentligen fungerar.

Trycket på simhallen bidrar till att begränsa skolornas möjlighet till simundervisning. Därför ombeds föräldrarna hjälpa barnen att nå kunskapskraven.

Trycket på simhallen bidrar till att begränsa skolornas möjlighet till simundervisning. Därför ombeds föräldrarna hjälpa barnen att nå kunskapskraven.

Foto: Tore Meek/TT

Katrineholm2020-01-10 20:12

Efter ett simkunnighetstest skickades ett cirkulär ut av en grupp idrottslärare i grundskolan. Det var riktat till elevernas vårdnadshavare och andas missmod.
Lärarna ville uppmärksamma att de kommunala skolornas simundervisning i badhuset är ”väldigt begränsad”. Eventuellt är den endast förbehållen årskurs 6, stod det inom parentes – trots att alla årskurser har kunskapskrav att uppnå.

På grund av denna begränsning, ombeds vårdnadshavarna i brevet att hjälpa sina barn med simträningen. Flera övningsexempel och länkar till filmklipp bifogas.
Till saken hör att simning är en obligatorisk del av idrottsämnet. I Katrineholm börjar eleverna lära sig simma från första klass, för att varje läsår kunna klara ett antal moment. Undervisningen ingår i den centrala kursplanen för idrott i årskurs 3, 6 och 9.
För att en elev ska få godkänt betyg i sexan och nian ska hen ha lärt sig att simma. Och det är skolans ansvar, inte vårdnadshavarnas.

Idrottslärarnas önskemål skickar en signal om att skolan försöker avhända sig ansvaret för undervisningen, tycker politikern Tony Rosendahl (V).
– I brevet står dessutom att en klass endast åker till badhuset en gång per termin, och att det då inte alltid finns möjlighet att träna – bara testas. Det framstår som ytterligare ett tecken på att skolan skjuter över ansvaret på föräldrarna.
Så är inte fallet, försäkrar Margaretha Norling, verksamhetschef för grundskolan F–6:
– När det gäller andra färdigheter i skolan som till exempel läsning, uppmanar vi föräldrar att läsa med sina barn. Det betyder inte att vi lägger ansvaret för undervisningen på dem, utan beskriver hur de kan stötta sitt barn. 

– På samma sätt uppmanar vi föräldrar att om möjligt stötta sitt barn i sin förmåga att simma.
Margaretha Norling medger i efterhand att skrivelsen kan missuppfattas. Samtidigt försäkrar hon att eleverna får undervisning oavsett hur vårdnadshavarna agerar på önskemålet.
– Vi fyller alla tider vi har tillgängliga i simhallen med alla årskurser. Tillgången på tider styrs dels av skoldagarnas längd, dels av att det måste finnas utrymme för allmänheten att ha tillgång till simhallen. 
Med anledning av brevet har Rosendahl i en interpellation framfört flera frågor kring kommunens simundervisning till högste skolpolitikern Johan Söderberg (S).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!