Skogvaktaren efter branden: "Så tråkigt när vattnet är så nära"

Under söndagen slukades 600 kvadratmeter skog av eld. Branden hade kunnat undvikas.
Skogvaktaren Carina Karlsson Forsberg uppmanar den som eldar i skogen att se till att glöden verkligen är släckt. 
– Kan man inte lägga handen på eldstaden så är den inte kall, säger hon. 

Så här ser det ut intill Tisnaren efter söndagskvällens skogsbrand.

Så här ser det ut intill Tisnaren efter söndagskvällens skogsbrand.

Foto: Privat

Katrineholm2025-04-29 10:03

Skogvaktaren Carina Karlsson Forsberg stegar fram bland brandresterna. I den ena handen har hon en vattenkanna, i den andra en spade. Under måndagsmorgonen har hon eftersläckt mellan 15 och 20 pyrande mindre glödhögar.

Det var vid 18-tiden på söndagskvällen som det började brinna på en udde vid Klövviken nära Tisenhult, mellan Katrineholm och Hävla.

Enligt räddningstjänsten brann en yta på 600 kvadratmeter. Släckningsarbetet tog en dryg timme. Sedan lämnade räddningstjänsten över till markägaren för efterbevakning. I det här fallet till skogvaktaren Carina Karlsson Forsberg på Häradsskog.

Skogvaktaren Carina Karlsson Forsberg har ägnat många timmar på brandplatsen, för att vara säker på att branden inte blossar upp igen.
Skogvaktaren Carina Karlsson Forsberg har ägnat många timmar på brandplatsen, för att vara säker på att branden inte blossar upp igen.

Hon tillbringade söndagskvällen på brandplatsen och var tillbaka tidigt på måndagsmorgonen.

– Det är vårt arbete nu att efterbevaka, att se till att det kallnar och att det inte ligger någon glöd och pyr någonstans, säger hon.

Enligt Carina Karlsson Forsberg kan den här typen av bränder undvikas. 

–Här har man ställt ihop tio stenar till något som man tycker är en eldstad. När man eldat klart har man släckt elden och åkt därifrån. Sedan har det börjat blåsa och glöden har gått med vinden. Man riktigt ser hur glöden slingrat i väg som eldormar på bred front över marken, berättar hon. 

För henne innebär branden mycket merarbete. Hon räknar med ytterligare några vänder till skogen innan risken för nya bränder är över helt. En brand innebär att värden går upp i rök för markägaren och att fastigheter i närheten av elden utsätts för risker. 

– Eld är olustigt. Man har Västmanlandsbranden i minne och eld kan få så oanade konsekvenser.  Det är det som är så obehagligt, säger Carina Karlsson Forsberg.

Carina Karlsson Forsberg råder den som eldar i naturen att vara försiktig.
Carina Karlsson Forsberg råder den som eldar i naturen att vara försiktig.

Den här tiden på året är det många som vill elda i skog och mark. Alla har rätt att vara i skogen, men Carina Karlsson Forsberg uppmanar till försiktighet om man eldar.Hon menar att det ibland kanske inte är lämpligt att elda trots att räddningstjänsten inte utfärdat ett eldningsförbud.

Det är också viktigt att kontrollera att elden är ordentligt släckt.

– Det är egentligen jätteenkelt. Eldstaden måste vara kall när man lämnar den. Kan man inte lägga handen på eldstaden så är den inte kall. Då måste man lägga på mer vatten. I det här fallet var det en och en halv meter till vattnet. Det är så tråkigt när vattnet är så nära.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!