Skejtparken i behov av mer jämställdhet

Skejtparken vid Lokstallet är en framgångssaga på alla sätt – utom ett. Jämställdheten har liksom hamnat på läktarplats.

Katrineholm2015-12-23 05:00

Det vill kommunens kultur- och turismförvaltning nu göra någonting åt. Fler måste helt enkelt ges stöd och möjlighet att använda parken och ta plats i ramperna.

– Skejtparken är en viktig mötesplats för många men det är viktigt att den kan vara det för alla, säger Jenny Skarstedt, verksamhetschef vid Ung kultur och fritid i Katrineholm.

Den 1 200 kvadratmeter stora skejtparken har varit välbesökt och mäkta populär ända sedan den invigdes i augusti 2014. Den byggdes av Nord skateparks, bland annat i samråd med den lokala skateboardklubben, och lockar också till sig åkare från andra delar av landet.

Under tiden efter invigningen har en sak tydligt utkristalliserats. En förkrossande majoritet av de som åker i parken är killar, företrädesvis i åldrarna 12–20 år. Åldersskillnaden må vara ganska stor, men ur ett könsperspektiv har Skarstedt mycket att önska av utvecklingen.

– Det betyder inte att det inte finns tjejer som åker. Men de har ganska svårt att komma in. När parken öppnade hade vi läger som riktade sig specifikt till tjejer. Tyvärr har vi inte hunnit jobba vidare mer långsiktigt utifrån det.

Risken är att de tjejer som besöker skejtparken hamnar på läktaren, och passivt tittar på trots att de vill åka själva. Det gäller för övrigt inte bara tjejer. Den som befinner sig på nybörjarstadiet som skejtare hamnar också lätt utanför. Nivån för att åka i parken är ganska hög, säger Skarstedt.

– Där finns en tydlig norm om att man inte börjar åka utan att i flera år först ha nött med brädan på gatorna. Känslan är att nybörjare inte känner sig välkomna, säger Skarstedts förvaltningskollega, bibliotekschefen Hanna Rasmussen.

För att tackla ojämställdheten i skejtparken krävs personal som kan hjälpa till med introduktion i åkandet, stötta och peppa. Den insatsen har hittills visat sig svår att genomföra.

– Vi har försökt att rekrytera en duktig åkare som på ett pedagogiskt sätt skulle kunna arbeta utifrån dessa frågor. Vi har hört oss för hos Katrineholms skateboardklubb men ingen där har riktigt tiden. Det behöver vara någon som kan finnas på plats, för detta låter sig inte göras med punktinsatser. Och så är det viktigt att det är en person som har en viss status i skejtvärlden, säger Jenny Skarstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om