Vi exponeras dagligen för kemiska utsläpp från damm, mat eller från vardagsprodukter som elektronik och plast. Inomhusmiljön är sällan hälsosam. Men det är framför allt små barn på förskolenivå som löper störst risk. Samtidigt råder det tydliga kunskapsbrister kring miljögifter på förskolor runt om i Sverige. Detta har Naturskyddsföreningen kartlagt i rapporten "Giftfria barn leka bäst".
Rapporten beskriver hur barn lätt exponeras för farliga ämnen. De kryper på golv, suger på fingrar eller tuggar på mjuka plastleksaker. Dessutom är barn i en ständig utvecklingsprocess vilket gör att de är ännu känsligare för farliga hormonstörande kemikalier – ämnen som kan leda till diabetes, cancer eller på sikt svårigheter att själva få barn.
Enligt kartläggningen kräver det inte några större insatser för att börja minska utsläppen av farliga ämnen. Förskolor borde se över sina lokaler och arbetsmetoder och arbeta för en mer hälsosam inomhusmiljö, anser Naturskyddsföreningen.
– Det går inte att säga att ditt eller mitt barn kommer att drabbas av utsläppen men riskerna ökar och det är dags att ta det här ämnet på allvar. Vi kommer att släppa en längre rapport i början på nästa år med konkreta åtgärdsförslag, säger Ulrika Dahl på Naturskyddsföreningen.