Semmelkladdkakan slog väldigt väl ut

Årets semmelvariant är här, semmelkladdkakan. Den bakas givetvis också i Katrineholm.

Katrineholm2016-01-28 05:00

I Sverige äts årligen cirka 40 miljoner semlor. Många bakar dem själva. Locket av, grädde och mandelmassan på, locket på igen och så pudrat florsocker på det. Men den traditionella semlan har nu fått konkurrens. I fjol kom semmelwrapen. Årets variant på klassikern är semmelkladdkakan.

En lång trappa ner i källaren på Statt har Fia Ahnstrand sitt bageri. Här bakas årets nyhet.

– Jag satt och kollade på nätet när semmelkladdkakan dök upp och eftersom vi inte bakar på helgerna så kan vi inte ha traditionella semlor. Därför tyckte jag att det här lät som en bra idé, säger hon.

Så Fia Ahnstrand bakade kladdkakan till helgen. Den serverades i kaféet på Djulö herrgård .

– Det slog väldigt väl ut. Jag har bara fått positiva kommentarer.

– Det är ju alltid roligt med lite nyheter, tycker Fia Ahnstrand även om hon själv föredrar den klassiska semlan och nöjer sig med en om året.

Just nu klurar hon på om hon ska testa att baka en semmelpizza.

– Då bakar man ut degen som en pizza och så lägger man en fyllning med bland annat mandelmassa och smör och ägg ovanpå. Sedan gräddar man den och skär upp den i bitar.

Semmelkladdkakan bakas helst i springform. Kakan innehåller, förutom de klassiska ingredienserna, mandelmassa och kardemumma. Till den serveras grädde.

Fia Ahnstrand sticker till oss varsin sked. Självklart måste vi provsmaka. Kakan är fantastiskt god. Den smälter i munnen och smakar verkligen semla.

– Ja, det är kardemumman och mandelmassan som gör det, säger Fia.

Vi konstaterar också att den är ganska mastig. Sedan tar vi en tugga till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om