Efter två års distansstudier kombinerat med hårdträning på Sandö utanför Kramfors, kan Sally Österberg titulera sig brandman. Nelly Neuman läser sista året på samma utbildning och tar examen i vår. I somras arbetade de på stationen i Katrineholm, där Sally har ett heltidsvikariat till januari, och Nelly är redo att hoppa in vid behov.
– Efter gymnasiet jobbade jag två år som personlig assistent, inom industin och på ett LSS-boende och kom fram till att jag trivs bäst med ett varierat yrke där man arbetar praktiskt. Jag är träningsintresserad och tänkte att brandman kanske skulle passa, säger Sally Österberg, 23 år.
Nelly Neuman, snart 24 år, har också alltid tränat. Några brandmän på gymmet tyckte hon skulle passa i yrket och hon testade på att arbeta som deltidsbrandman samtidigt som hon sökte brandmansutbildningen.
– Jag trivs bra. För första gången i livet känner jag att det är det här jag vill göra, säger hon.
När tidningen möter tjejerna vid en övning, har de fullt fokus på att släcka bränder med olika tekniker.
– Det kan vara tungt och jobbigt med mycket som ska släpas, men det är charmen med yrket. Man måste träna och hålla igång för att orka, säger Sally Österberg.
Hon beskriver det årliga rullbandstestet, där man i sex minuter, iklädd full mundering på totalt 24 kilo, ska gå på ett rullband som lutar åtta grader och har en bestämd hastighet. De har också kört olika banor med moment som att bära pulversläckare i trappor, slå med slägga och vända stegar.
– Man måste kunna lite om mycket för att kunna hantera väldigt många arbetsmoment. Det är allt från sjukvård och trafiksäkerhet till olika brandsläckningsmetoder, säger Nelly Neuman.
Vad är det bästa med yrket?
– Att man gör samhällsnytta, nåt som gör skillnad. På det personliga planet utmanar jag mig själv psykiskt och fysiskt varje dag. Och det är kul på jobbet, säger Nelly Neuman.
Sally Österberg uppskattar att ingen dag är den andra lik. Hon jobbar sju dygn i månaden på stationen i Katrineholm, vilket underlättar då hon pendlar från Kungsör.
Hur är det att jobba i ett mansdominerat yrke?
– Det finns utmaningar, det ser man på skolan också, det är främst killar som söker dit. De fysiska kraven är höga, vi ska klara precis samma grejer som killarna, säger Nelly Neuman.
Någon grabbig jargong har hon inte upplevt i Katrineholm.
– Det var absolut inget jag upplevde på stationen i somras.