Sakta men säkert bryts stereotyper i skolan

Något fler flickor än förra året har antagits till yrkesprogram på gymnasiet. Samtidigt fortsätter vård- och omsorgsprogrammet att ha relativt många pojkar bland eleverna.

dia

dia

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2015-08-14 05:00

Könsstereotypa val av utbildning i skolan ska brytas, enligt bildningsnämndens intentioner. Och utvecklingen går framåt, även om den inte går snabbt.

Läs mer: Bra information ledde Erik rätt

Av 54 antagna elever på Ellwynska skolan är 17 pojkar. Det är lika många som förra året, och en betydligt jämnare könsfördelning än i landet i stort.

Skolverkets statistik från förra läsåret visar att drygt åtta av tio vård- och omsorgselever i landet var flickor.

Att ha en jämnare fördelning av flickor och pojkar på utbildningar är viktigt, men det är inte allt, konstaterar Anna Johansson, jämställdhetsstrateg på Katrineholms kommun.

– Men det betyder mycket i olika sammanhang att ha en jämn könsfördelning, inte minst när det gäller löner.

Genusmedveten styrning från kommunledningsnivå handlar om att medborgarna ska få jämställd service och behandlas lika, oavsett kön. Kommunanställda får grundläggande kunskap i genus och jämställdhet. Alla kommunala förvaltningar har en egen plan för jämställdhetsarbetet och vilken kompetens medarbetarna behöver. Detta arbete ska förstås också spilla över på den arbetsplats som skolan är.

Och Anna Johansson ser att utvecklingen går åt rätt håll, även om jobbet är långsiktigt.

– Det är inte konstigt att det händer saker. Det sker till följd av många års målmedvetet arbete.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om