Johan Larnefeldt jobbar med utbildning på Folk och försvar i Stockholm och kom till Katrineholm för att möta Svenska Lottakåren, Hemvärnet, Försvarsutbildarna och Frivilliga radioorganisationen. Ämnet för föreläsningen var internationell och svensk säkerhetspolitik och krisberedskap.
Ett 30-tal personer, många ungdomar, kom för att ta del av Johan Larnefeldts effektiva genomgång av främst Sveriges säkerhetspolitik och beredskap för kris.
Folk och försvar bildades 1940 och har målet att Sverige ska ha en demokratiskt förankrad säkerhetspolitik. Bland medlemsorganisationerna finns allt från Rädda barnen till Ung vänster. Utbildning är en av hörnstenarna i Folk och försvars verksamhet. Årligen får runt 10000 gymnasieelever grundläggande utbildning i säkerhetspolitik.
Johan Larnefeldt rörde sig både ute i världen och i Sverige när han talade på kvällens tema.
– Blir världen mer våldsam? frågade han publiken som var tudelad i frågan.
Det går att svara både ja och nej på frågan. Under många år dog allt färre människor i krig. Men de senaste fem-tio åren har världen blivit mindre fredlig.
För Sveriges del handlar säkerhetsfrågor och krisberedskap inte i första hand om risken för krig. Snarare om vikten av att hålla samhällsfunktioner i gång i händelse av exempelvis en influensapandemi, sa Johan Larnefeldt med hänvisning till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Och när det gäller att hålla samhället i gång om krisen kommer är kommunerna spindlarna i nätet.
– Kommunerna är våra största krishanterare, sa Johan Larnefeldt som efter föreläsningen bjöd in till frågor och diskussion.