Det är dock inte självklart att det lokalt ska vara kommunen som aktivt driver ett sådant förebyggande arbete. Det framkommer i KK:s enkät med de politiska företrädarna.
Kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) anser att det ytterst är en fråga för polis, rättsväsende och kriminalvård.
– Men självfallet ställer kommunen upp som samtalspartner om oroliga föräldrar misstänker att deras barn/ungdomar har tankar på att åka och strida i annat land, svarar han i enkäten.
För att motarbeta rekryteringen och stödet till extremistgrupper krävs intensiva förebyggande åtgärder. Det är budskapet från justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), riktat bland annat till landets kommuner.
Flera av Katrineholms politiker understryker vikten av ett fungerande integrationsarbete.
– Att ge ungdomar hopp om en bra framtid, arbete och ekonomiska möjligheter behövs. Ett jämlikt samhälle eliminerar en stor del av grogrunden till extremism. Det är den bästa förebyggande åtgärden som kommunen kan arbeta med, tycker Tony Rosendahl (V).
Inger Fredriksson (C) tycker att det vore intressant att lokalt utveckla ett demokratistödjande projekt av engelsk modell.
– Det kan behövas ett utvecklat samarbete mellan polis, säkerhetspolis, skola och socialtjänst.
Säkerhetspolisen spelar en viktig roll i det förebyggande arbetet. Däri ingår både att stävja brott utomlands genom att försöka förhindra svenskars terrorresor, och att noga följa hemvändarna för att förhindra inrikes terrordåd.
Många av hemvändarna utgör enligt Säkerhetspolisen en risk för inhemska terrorhandlingar.
Det finns också personer som inte utgör en sådan risk, men som kan behöva samhällets hjälp och stöd när de återvänder till Sverige.
Örebro kommun har fått svidande kritik för att ha erbjudit hemvändande IS-krigare praktikplatser och psykologhjälp.
Kommunpolitikerna i Katrineholm anser undantagslöst att terrorbrott måste bestraffas. Men frågan är komplex eftersom hemvändarna inte kan ses som en homogen grupp, resonerar Joha Frondelius (KD):
– Dock kan en radikalisering av deras tidigare radikala åsikter vara ett rimligt antagande – de bör alltså ses som en tämligen hög säkerhetsrisk. Vissa behöver rehabilitering och vård, andra ska genast bli kontaktade av annan svensk myndighet. Det krävs enskilda avväganden för olika insatser.
Gudrun Lindvall (MP) reflekterar över att det i Katrineholm sannolikt bor många människor som har deltagit i väpnade konflikter på olika håll i världen, utan att bli föremål för särskild behandling.
– Många som har varit med i krig och sett och gjort saker vi bara kan föreställa oss, måste få professionell hjälp med dessa och hjälp att knyta an till ett normalt liv och andra värderingar. Att exkludera kan skapa farliga människor, typ Jackie Arklöv som deltog i striderna på balkan.
Läs också hela enkäten med kommunpolitikerna!