Det framgår av förslaget som förvaltningsledningen och dess chef Anna-Lena Ramstedt nu har tagit fram. På måndag redovisas det för Viadidaktnämndens politiker från Katrineholm och Vingåker.
Går förslaget senare igenom, blir det mot många anställdas vilja. Missnöjet med förändringarna är utbrett, men ser olika ut i olika personalgrupper.
Viadidakts organisation har inte ändrats sedan 2002. Behovet av en effektivare ledning och styrning är akut, anser den högsta politiska ledningen i Katrineholm som är värdkommun för verksamheten.
På uppdrag från högre ort har därför hela Viadidakt nagelfarits. Förvaltningsledningen har i det arbetet tagit hjälp av ett konsultföretag, Public partner. Det var inte nådigt i kritiken mot vad det fann hösten 2014: en verksamhet utan tydligt uppdrag, med en svag ledning och styrning, och ett ekonomiskt alltför slappt handlag.
När organisationen nu görs om är det ytterst för att "öka genomströmningen". Med det menas att fler människor ska få hjälp ur bidragsberoende och i arbete. Därför ska Viadidakt tydligare än förut koncentrera sig på sina kärnverksamheter: arbetsmarknad och utbildning.
Målgruppen för Viadidakts arbetsmarknadsinsatser står i dag längre från både jobb och studier än tidigare. Arbetsförmedlingens prognos för 2016 pekar på att 75 procent av de arbetssökande behöver omfattande insatser för att alls bli anställningsbara.
Parallellt med detta avskaffas Fas 3 och Viadidakt förlorar statsbidrag. Om anpassningen till det kommer att medföra uppsägningar är ännu oklart.
– Det är olyckligt att regeringens neddragningar sker samtidigt med omorganisationen. Det blir flera förändringar samtidigt. Många är oroliga och mår dåligt, säger Katarina Hedberg som företräder Visions medlemmar på Viadidakt.
– I dagsläget vet vi inget om effekterna. De som är oroliga har erbjudits stöd i olika former. Vi tar denna oro på allvar, säger Anna-Lena Ramstedt.
Också den andra kärnverksamheten, vuxenutbildningen, står inför stora förändringar. Där ska alla insatser samlas under ett paraply och ge samordningsvinster. Lärarnas tjänster ska göras om, från ferie- till semestertjänster. Därmed ska Viadidakt kunna ge utbildning hela året.
– Många känner att det är en försämring av villkoren att binda folk till arbetsplatsen medan andra yrkesgrupper tvärtom får en större frihet. Men vi anade att detta skulle komma, säger Gunnel Gustafsson, Lärarnas riksförbund och anställd på Viadidakt.
Från personalhåll höjs ett varningens finger för att detta kan medföra ökade vikariekostnader och försvåra rekryteringen av lärare.
– Det är lämpligt att arbetsgivaren här är beredd att titta också på andra lösningar. Hur locka lärarna att stanna? Vad kan göras för att kompensera?, undrar Bo Sundahl, som företräder Lärarförbundets medlemmar inom Viadidakt.
I den nya organisationen skapas en ny chefstjänst i respektive kärnverksamhet. Därtill finns en vakant chefstjänst i stabs- och serviceorganisationen, som också görs om. Sammantaget får nya Viadidakt fem chefer jämfört med dagens tre.
Trots frågor från personalen finns inga svar på hur dessa ska finansieras, vad de ska göra och hur de ska bidra till ökad genomströmning, säger en anställd som vill vara anonym.
– För det första är ingenting fastställt, tjänsterna är inte satta ännu. För det andra har det kommit önskemål från personalen om förstärkningar, säger Ramstedt.
Planen är att den nya organisationen ska kunna sjösättas den 1 januari 2016.