Det är i hela landet kommunerna som ansvarar för räddningstjänsterna. I Katrineholm och Vingåker samordnas räddningstjänsten i VSR, Västra Sörmlands räddningstjänst.
Vid större kriser, som skogsbranden i Bergslagen, räcker det inte med insatser från en kommun. Då ansvarar länsstyrelserna för samordning av insatserna. Länsstyrelserna ska ge stöd åt kommunerna, både förebyggande och när en kris inträffar.
Vid lokala kriser, som översvämningar och långvariga elavbrott, är det kommunen själv som ska hantera nödvändiga samhällsfunktioner och krisberedskap.
– Varje verksamhet gör en risk- och sårbarhetsbedömning en gång varje mandatperiod, säger Gunnar Westermark, kanslichef i kommunledningsförvaltningen och medlem av kommunens krisledningsgrupp.
Vissa verksamheter bedöms vara nödvändiga. Dit hör till exempel äldreboenden.
– Kommunen har möjlighet att mata reserv-el. Vi har två stora mobila reserv-elverk och ett mindre, stationerade hos Utsikt. Det är stora pjäser, som måste dras ut på lastbil. Det har hänt att vi dragit ut dem till Björkvik och Julita vintertid.
Elverken, som går på diesel, börjar dock bli gamla. Planer finns på att köpa åtminstone ett nytt.
Vid kriser har kommunen samordningsansvaret. Det finns en krisledningsnämnd, bestående av ledande politiker och tjänstemän, som snabbt kan sammanträda och ta över ansvaret för verksamheterna.
Tillsammans med Vingåkers kommun testar man olika scenarier, senast nu i våras.
– Man kan aldrig gardera sig helt. Men vi tränar på olika scenarier för att öka vår förmåga att hantera kriser. Vi har till exempel tillgång till Rakel-mobiler, som vi kan använda för att kommunicera både internt och med räddningstjänst och polis. Vi använder mobilerna löpande i vardagen för att veta hur de fungerar, säger Gunnar Westermark.