1 vacuumförpackat surkålshuvud
500g blandfärs
2 dl ris
fant, en krydda
ca 100 gr rökt sidfläsk, alternativ tärnad bacon
rökt revben, rökt fläskfilé
Plocka bladen av surkålshuvudet, tvätta dem i kallt vatten 3-4 gånger. Banka ut den tjocka delen av bladet och lägg alla blad på en bricka.
Smält det rökta sidfläsket i en kastrull.
Tvätta det kokta riset. Blanda alla ingredienser till en fin och jämn smet.
Lägg en klick smet på varje blad. Vik ihop till ett paket.
Lägg kåldolmarna i en kastrull, lägg i rökt revben eller rökt fläskfile bland kåldolmarna. Slå på vatten så att det täcker dolmarna och koka minst 5-7 timmar, gärna längre.
Gör en redning i en kastrull. Häll på kåldolmarna och låt puttra några minuter.
Smaklig måltid!
Tips: sök på savijanje sarme på youtube, där ser du hur man viker ihop kåldolmarna.