Människor från den stora flyktingvåg som nu sköljer in över Europa har nått Malmö. Nu fortsätter resan ut i landet.
– Många vill vidare till släktingar och anhöriga i Sverige, säger Katrine Plan, ordförande för Röda korset i Katrineholm.
Hon är en av många engagerade i hjälporganisationen som noga följer utvecklingen via nyheterna.
– Vi vet inte vad som händer i Katrineholm, men vi måste vara förberedda, säger hon och förklarar att människor kommer att nå asylboenden i närheten.
– Vi får ta kontakt med de fyra Röda kors-kretsar som finns i området och se vad vi kan hjälpa till med på asylboendet i Flen, säger Katrine Plan och menar att de är redo att hjälpa.
Men hjälpinsatser kräver resurser och till dagens 110 frivilliga vill hon gärna se att fler ansluter sig.
– Vi har inte gjort allt vi kan. Blir vi fler kan vi göra mer. Vi behöver fler i vårt dagliga arbete, säger hon och menar att det blir särskilt tydligt om och när flyktingvågen når Katrineholm.
Under de senaste veckorna har intresset för frivilligarbete ökat. Katrine Plan visar fem anmälningar som kommit in bara den här morgonen, människor som anmält sig efter att ha sett frågan "vill du möta människor från olika kulturer?".
– Du kan ge av dig själv och få så mycket tillbaka.
Kerstin Olsson, frivilligarbetare på Kupan, förklarar att frivilligarbete är grunden för hela verksamheten. På Kupan tar man emot kläder och andra saker som sorteras, prismärks och säljs i butiken. Försäljningen ger pengar till Röda korsets insatser och just nu till människor på flykt.
I Kupan finns också kafé och möjlighet att mötas och fika.
– Ofta är det kö utanför dörren innan vi öppnar, säger hon och vet att Röda korsets insatser behövs för många människor i samhället som inte upplever att de får det stöd de behöver av myndigheterna.
Till Kupan kommer också människor för att delta i den integrationsgrupp som träffas på torsdagskvällar. Katrine Plan berättar att det lockar deltagare som vill möta människor i samtal och träna mer svenska.
– Den verksamheten behöver utvidgas och vi vill utvidga den till ett språkkafé där fler kan droppa in. Människor får vänta länge för att få en plats på SFI-undervisningen och vill ha hjälp av oss att komma igång fortare med språket, som är plattformen in i samhället, säger hon och manar fler Katrineholmare att våga ta kontakt.
– Pröva vad som händer när vi börjar prata med varandra!