För två veckor sedan publicerade Kuriren en artikel om att ett byggbolag ska betala 100 000 kronor i vite. Orsaken är att företaget låtit anställda arbeta på ett tak utan fallskydd, trots att Arbetsmiljöverket två dagar tidigare förbjudit fortsatt arbete utan ordentligt skydd.
Nu kan Kuriren avslöja vilken byggarbetsplats det handlar om, nämligen Seafrigos nya fryslager på Lövåsen. Lagret invigdes så sent som i februari. Där förvaras hela Kronfågels frysta sortiment innan det rullar ut i butikerna. Hittills har drygt 20 nya arbetstillfällen skapats.
Men vad var det egentligen som hände när arbetstagare riskerade att ramla ned från taket? Vi tar det från början.
Den 24 september förra året genomför Arbetsmiljöverket en oanmäld inspektion på den aktuella byggarbetsplatsen.
Inspektören konstaterar att flera montörer från Francks kylindustri befinner sig på fryslagrets tak, cirka 20 meter upp i luften. Några ordentliga fallskydd finns inte, däremot avspärrningar i form av enkla plastband och ihopmonterade spiror.
"Kände på dessa spiror och de hade inte kunnat hindra mig från att falla om jag föll mot dessa", skriver inspektören i en rapport.
Francks kylindustri är vid tillfället underentreprenör åt huvudentreprenören Granflo bygg från Åseda. Båda förbjuds att fortsätta arbeta på taket, tills bristerna är åtgärdade. Medan Granflo bygg hotas med vite, får Francks kylindustri en sanktionsavgift på 96 900 kronor.
Vid det första inspektionstillfället är det nämligen enbart personal från kylindustriföretaget som befinner sig på taket. Vid den uppföljande kontrollen två dagar senare, den 26 september, är det i stället två arbetstagare från Granflo bygg som arbetar på taket.
De är i full färd med att lossa de fallskydd som ska monteras, trots att de saknar personlig fallskyddsutrustning under tiden det ordinarie skyddet ska sättas på plats. Samtidigt befinner sig även en anställd från ett kranföretag på taket.
Eftersom Granflo bygg utfört arbete på taket, trots förbudet två dagar tidigare, vänder sig Arbetsmiljöverket till förvaltningsrätten för att få vitet utdömt. Företaget överklagar, men den 6 mars i år kommer domen. Förvaltningsrätten går på Arbetsmiljöverkets linje.
Jörgen Stagreus är arbetsmiljöinspektör och beslutsfattare på Arbetsmiljöverket. Han säger att fusket med fallskydd är utbrett.
– Vi ser det dagligen när vi gör inspektioner. Det är en av de största olycksriskerna och fallskyddet är viktigt av flera anledningar. En del kan drabbas av blodtrycksfall, medan andra kan snubbla. De flesta dör inte av att ramla ned, men många blir skadade, säger han.
När Kuriren når Mikael Syrén, vd på Francks kylindustri i Helsingborg, är han frustrerad över sanktionsavgiften. Han håller inte med Arbetsmiljöverket och anser att de avspärrningar som gjorts var i linje med vad som framgår i myndighetens egen informationsbroschyr.
– Men vi borde naturligtvis ha sagt till huvudentreprenören innan vår personal gick upp på taket och inte varit för godtrogna. Inspektören från Arbetsmiljöverket sa dock att ärendet hade avskrivits. Fyra månader senare damp den här sanktionsavgiften ned i brevlådan. Jag tycker det är ett jävla sätt helt enkelt och uppskattar inte hur de arbetar, men vi får väl snällt betala, säger Mikael Syrén.
På Granflo bygg är man också irriterade över vitet. Andreas Edvardsson, vd, säger att de försökte göra rätt utifrån riktlinjerna som finns.
– Därför känns vitet inte så där jätteroligt, säger Andreas Edvardsson i en kommentar.