I torsdags tog en biljakt i Nävertorp slut när insändarskribent skriver om poliserna att de borde "stanna på stationen, där gör ni minst fara", och en person som kommenterar artikeln om biljakten på kkuriren.se ifrågasätter också polisens beslut att jaga den misstänkta bilen: "Är det verkligen nödvändigt?? Var det grovt kriminella som jagades eller några som var farliga för sin omgivning? Med biljakter utsätts ju allmänheten för fara! Hur tänker ni? Har jag fel som ifrågasätter? Tycker det verkar vara lite för mycket "Miami Vice" över hela händelsen", skriver personen.
Anita Ramberg, som arbetar med trafikutredningar vid polisen i Nyköping, där ärendet kommer att utredas, berättar att det inledningsvis är polisen som fattar beslut om att förfölja misstänkta personer eller fordon, men att vakthavande befäl kopplas in på ärendet. Det är vakthavande som fattar beslut om jakten ska fortsätta eller avbrytas.
Förutom att utreda själva brotten, tittar utredarna även på hur polisen agerat, säger Ramberg.
– Man tittar på omständigheterna runtomkring, det är en utredning som alla andra, säger hon.
Vakthavande befäl för polisen i Katrineholm är lokaliserade i Eskilstuna.
– Ofta är det polispatrullen som initierar själva, om de är på plats och till exempel ser ett rån och börjar efterfölja. De hör av sig till vakthavande, som ska göra en riskbedömning av tidpunkt och var man befinner sig och även till viss del hastigheten. På exempelvis landsväg klockan 03 på morgonen är det betydligt mindre risk än i tättbebyggt område, säger Joakim Andersson, en av flera poliser som tjänstgör som vakthavande hos polisen. Han arbetade dock inte den aktuella eftermiddagen och kan inte uttala sig specifikt om händelsen.
Vid grova brott är polisen villig att ta lite större risker än vid lindriga brott.
– Vi försöker väga risken mot brottsrubriceringen, säger Andersson, som tycker att det är bra med en diskussion om hur och varför polisen förföljer misstänkta.
– Vi är tvungna att fundera på varför vi jagar en person, men vi kan inte säga att vi aldrig ska jaga någon. Vi kan inte säga att det generellt är okej att köra 150 genom stan för att någon begått brott. Vi får inte medvetet utsätta tredje man för fara.