Riktad satsning på hus till unga

Det byggs i Katrineholm. Det har vi hört förut. Men nu ska det för första gången byggas specifikt för en grupp som har svårt att komma in på bostadsmarknaden: ungdomarna.

bohs

bohs

Foto: Fotograf saknas!

Katrineholm2015-08-20 13:57

I en del av kvarteret Pantern, mellan äldreboendet med samma namn och Hemgården, finns en bilparkering. Där, intill Kungsgatan, ska i början av 2017 stå ett sprillans nytt trevåningshus – Katrineholms första hyreshus för enkom ungdomar.

Kommunen har gett sitt bolag KFAB, Katrineholms fastighets AB, uppdraget att gå vidare med projektet.

– Vi bygger väldigt mycket i Katrineholm just nu, och det kommer vi att fortsätta med. Men vi får ofta frågan hur det är med ungdomarna, och deras möjlighet att kunna flytta hemifrån till något eget, säger kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S).

– Det här är en del av ett svar, säger KFAB:s styrelseordförande Fredrik Olovsson.

Han och Dahlström pekade på torsdagen ut de röda kryssen som markerar platsen för huskroppen. Närvarade gjorde också kommunstyrelsens förste vice ordförande Lars Härnström (M), KFAB:s vd Ingmar Eriksson och fastighetsbolagets marknadschef Björn Johansson.

Den senare berättar att ett 50-tal ungdomar 18–25 år köar hos KFAB för att hyra en etta eller tvåa. Lägenheterna som står till buds är dock få. De 25 ungdomslägenheter som bolaget hyr ut på Norr stillar inte efterfrågan.

Därför gör kommunen och KFAB en unik byggsatsning riktad just till ungdomar. Hyreshuset vid Pantern ska rymma totalt 17 bostäder, fem enrummare och tolv tvåor, och utrustas med hiss. Enligt första kalkylen kommer det att kosta drygt 13 miljoner kronor, vilket får KFAB:s styrelseordförande att förnöjt gnugga händerna.

Det innebär nämligen att hyrorna kan anpassas till målgruppen: under 4 000 kronor i månaden för en etta på 35 kvadratmeter, omkring 4 500 kronor för en tvåa på 45 kvadrat.

– Det är hyror som ligger på en helt annan nivå än de brukar när det byggs nytt, konstaterar Olovsson.

Den låga kostnaden för huset har två förklaringar. Den ena är att KFAB och medlemmarna av branschorganisationen Sabo, Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, tillsammans har lyckats pressa ner upphandlingskostnaderna. Den andra är byggstödet som regeringen infört för att skynda på bygget av fler billiga och små hyresrätter.

– Stödet i det här fallet handlar för oss om nästan tre miljoner kronor. Så det är klart att det spelar roll, säger Olovsson.

Enligt Göran Dahlström ligger fler bostadsbyggen "i röret". Det kan i framtiden bli aktuellt också att bygga fler ungdomsboenden:

– Vi har två tomter till som vi kan tänka oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om