Restaurang Stadsparken kan få nej – en tredje gång

Nu kan ett nytt beslut om Restaurang Stadsparken ska få serveringstillstånd för alkohol vara nära.
Men om politikerna i socialutskottet beslutar enligt alkoholhandläggarens nuvarande förslag så ser det mörkt ut för den som vill dricka en starköl eller ett glas vin på parkens uteservering i sommar.

Restaurang Stadsparken kan nekas serveringstillstånd en tredje gång.

Restaurang Stadsparken kan nekas serveringstillstånd en tredje gång.

Foto: Arkivbild

Katrineholm2025-03-26 16:47

Nyheten i korthet

  • Restaurang Stadsparken kan få nej till serveringstillstånd för alkohol för tredje gången. Beslutet kan komma snart, men om politikerna följer alkoholhandläggarens förslag ser det mörkt ut för servering av starköl och vin i sommar.
  • Ansökan behandlades av kommunens socialutskott den 13 mars, men ärendet återremitterades till alkoholhandläggaren för vidare utredning.
  • Frågan om serveringstillstånd har varit en lång och utdragen process. Kommunen har ingen laglig möjlighet att säga upp hyresgästen, men ett utköp kan diskuteras, vilket kan bli dyrt.

Restaurang Stadsparkens ansökan om serveringstillstånd behandlades på kommunens socialutskotts sammanträde den 13 mars men då valde politikerna att i stället för att säga ja eller nej återremittera ärendet till kommunens alkoholhandläggare.

– Vi ville ha vissa saker grundligare utredda eftersom vi vill ta ett välavvägt beslut i denna fråga. Mer än så kan jag inte säga, säger Martin Edgélius (M), ordförande i socialutskottet. 

När frågan om Stadsparkens utskänkningstillstånd hamnar på bordet igen kan Edgélius inte svara på. Utskottet har sammanträden var 14:e dag och närmaste möte är redan i morgon, den 27 mars.

– Om jag får gissa så blir det tajt att få med det i morgon, säger Martin Edgélius.

Kommunens alkoholhandläggare Linda Fager uppgav under onsdagen att hon arbetar med en tjänsteskrivelse, som ännu inte är offentlig. Hon kunde inte heller svara på om Stadsparkens tillståndsansökan ska behandlas under torsdagen.

Om politikerna väljer att besluta utifrån den utredning som Fager genomfört inför beslutet den 13 mars så ser det dock mörkt ut för Stadsparkens krögare. Förslaget till beslut var att avslå ansökan om serveringstillstånd eftersom personerna bakom ansökan inte bedöms uppfylla alkohollagens krav på lämplighet.

Det är en mycket omfattande, delvis sekretessbelagd och bitvis snårig utredning som genomförts och som låg till grund för beslutet den 13 mars. Handläggaren har begärt remisser från Skatteverket, Polismyndigheten, Kronofogdemyndigheten men även från räddningstjänsten. 

undefined
Martin Edgélius (M), är ordförande i socialutskottet.

I utredningen har man bland annat granskat affärstransaktionerna från köpet av bolaget Mat i Julitas dotter AB av stjärnkocken Tommy Myllymäki, där det inledningsvis fanns ett serveringstillstånd, men som upphörde när bolaget senare försattes i tvångslikvidation på grund av att ingen årsredovisning lämnats in.

Därefter startades ett nytt aktiebolag för att driva restaurangen och då ansökte man om nytt serveringstillstånd, men fick avslag i februari förra året eftersom det fanns misstanke om att köpet var en bulvanaffär. I juni 2024 fick bolaget ännu ett avslag. Då kommenterade Martin Edgélius:

– Det kortfattade svaret är att de inte på ett tillfredsställande sätt, i alla delar, kan redogöra för finansiering och ekonomisk hantering. Då är den svenska alkohollagstiftningen sådan att då får man inte alkoholtillstånd.

När ansökan för tredje gången var uppe den 13 mars, var en av de främsta anledningarna till att de sökande inte ansågs lämpliga den ekonomiska lämpligheten. Eftersom företrädarna, enligt utredningen, varit inblandade i en tvångslikvidation infaller en karenstid på minst tre år innan man kan anses vara lämplig igen. Utredaren hänvisar där till bestämmelser i en handbok från Skatteverket.

De sökande har tidigare skyllt tvångslikvidationen på den tidigare ägaren och revisorn. Man har uppgett att den tidigare revisorn vägrat samarbeta och gjort sig onåbar. Likvidatorn bekräftar detta delvis efter att han själv efter omfattande påstötningar fick ut bolagets bokföring. 

"Bokföringen hade mycket stora brister", enligt likvidatorn som arbetat hårt med att räta ut alla felaktigheter. Efter revisorsbyte fick bolaget anmärkningar i de revisionsberättelser som den nya revisorn gjort för 2021, 2022 och 2023.

"Av revisionsberättelsen framgår att de årsbokslut med allvarliga anmärkningar är under de år då sökande har haft ansvar för verksamheten. Dessa uppgifter stödjer inte de sökandes uppgifter om att ansvaret för misskötseln av ekonomi och bokföring ska lastas den tidigare ägaren", skriver alkoholhandläggaren i sin utredning.

undefined
Linda Fager, alkoholhandläggare i Katrineholms kommun.

Frågan om Stadsparkens serveringstillstånd har varit en lång och utdragen historia. 

Så sent som i måndags tog Liberalernas Ewa Callhammar upp frågan i kommunfullmäktige. I en interpellation, ställd till kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S), frågade hon bland annat om kommunen planerar att säga upp den nuvarande hyresgästen eftersom Stadsparkens restaurang enligt henne inte blivit den oas som den var tänkt. 

Kommunen har varken planer eller laglig möjlighet att säga upp hyresgästen, svarade Söderberg. Den enda möjliga vägen är i så fall att diskutera ett utköp, något som gjordes 2017 när kommunen köpte ut den tidigare krögaren Muhammer Türk för 4,1 miljoner kronor. Ett utköp kan bli väldigt dyrt, konstaterade Söderberg, men som samtidigt inte stack under stolen med att kommunen gärna hade sett Restaurang Stadsparken som en betydligt större och bättre publikmagnet än vad den är nu när den saknar alkoholtillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!