Det Àr Arbetsmiljöverket som vid en inspektion pÄ plats slagit fast att det finns mÄnga brister i arbetsmiljön och som utfÀrdat förelÀggande mot restaurangen.
Bristerna rör utrustningen man arbetar med, buller, belastning och ergonomi, samt hot och vÄld. Företaget ska undersöka och bedöma riskerna i arbetet. Bland riskerna, som behöver undersökas, finns bland annat kemiska riskkÀllor. Företaget ska göra en förteckning över de kemiska risker som finns i verksamheten. Det ska finnas aktuella sÀkerhetsdatablad för kemiska produkter. Om de kemiska produkterna kan orsaka ohÀlsa eller olyckor ska det finnas beskrivet vad det finns för risker med dem.
Det finns ocksÄ krav pÄ konkreta ÄtgÀrder. Exempelvis ska ett larm monteras i frysrummet. Det ska sitta nÀra golvet och vara tydligt mÀrkt och ska ge signaler pÄ nÄgon plats utanför frysen. Det behövs ett omklÀdningsrum med plats för att byta om, sitta ned och förvara klÀder.
Golvet behöver vara slÀtt och stabilt för att minska risken för halk- och snubbelrisker. NÀr det gÀller restaurangpersonalens manuella arbetsuppgifter behöver ÄtgÀrder införas, för att minska risken för belastningsskador, skriver Arbetsmiljöverket vidare. Risken för hot och vÄld frÄn gÀster mÄste ocksÄ utredas.
Dessutom, tillÀgger verket, mÄste företaget meddela om man byter Àgare.
Om inte företaget ÄtgÀrdar bristerna senast den sista mars i Är, ska företaget betala vite pÄ 75 000 kronor. Om inte Àgarbyten meddelas ska företaget betala ytterligare 5 000 kronor i vite.