Restaurang hotas av vite för arbetsmiljön

En centralt belÀgen restaurang i Katrineholm har fÄtt nedslag pÄ ett antal punkter, som alla rör arbetsmiljön.

Arbetsmiljön mÄste undersökas och bedömas, om inte restaurangen ska fÄ vite.

Arbetsmiljön mÄste undersökas och bedömas, om inte restaurangen ska fÄ vite.

Foto: Pi Frisk / SvD / TT

Katrineholm2024-01-08 11:55

Det Ă€r Arbetsmiljöverket som vid en inspektion pĂ„ plats slagit fast att det finns mĂ„nga brister i arbetsmiljön och som utfĂ€rdat förelĂ€ggande mot restaurangen. 

Bristerna rör utrustningen man arbetar med, buller, belastning och ergonomi, samt hot och vĂ„ld. Företaget ska undersöka och bedöma riskerna i arbetet. Bland riskerna, som behöver undersökas, finns bland annat kemiska riskkĂ€llor. Företaget ska göra en förteckning över de kemiska risker som finns i verksamheten. Det ska finnas aktuella sĂ€kerhetsdatablad för kemiska produkter. Om de kemiska produkterna kan orsaka ohĂ€lsa eller olyckor ska det finnas beskrivet vad det finns för risker med dem. 

Det finns ocksĂ„ krav pĂ„ konkreta Ă„tgĂ€rder. Exempelvis ska ett larm monteras i frysrummet. Det ska sitta nĂ€ra golvet och vara tydligt mĂ€rkt och ska ge signaler pĂ„ nĂ„gon plats utanför frysen. Det behövs ett omklĂ€dningsrum med plats för att byta om, sitta ned och förvara klĂ€der. 

undefined
Risken för belastningsskador mÄste ses över och minskas.

Golvet behöver vara slÀtt och stabilt för att minska risken för halk- och snubbelrisker. NÀr det gÀller restaurangpersonalens manuella arbetsuppgifter behöver ÄtgÀrder införas, för att minska risken för belastningsskador, skriver Arbetsmiljöverket vidare. Risken för hot och vÄld frÄn gÀster mÄste ocksÄ utredas.

Dessutom, tillĂ€gger verket, mĂ„ste företaget meddela om man byter Ă€gare. 

Om inte företaget Ă„tgĂ€rdar bristerna senast den sista mars i Ă„r, ska företaget betala vite pĂ„ 75 000 kronor. Om inte Ă€garbyten meddelas ska företaget betala ytterligare 5 000 kronor i vite. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!