– Det finns frågor där man måste känna in om det är läge. Det finns inget sådant läge för frågan om republik i Sverige, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande i Katrineholm.
I socialdemokraternas partiprogram står det att man vill se "monarkins arvsprincip avskaffas och ersätts av en republik". Men det står också att förändringen bygger på "som alla demokratins förändringar, en majoritet bland befolkningen."
Göran Dahlström tror inte att monarkin kommer att avskaffas på mycket lång tid.
– Inte under drottning Victorias tid och inte under drottning Estelles tid. Så långt kan jag sträcka mig, men sedan vet man inte.
Dahlström är personligen för republik.
– Jag är för republik, så är det. Men samtidigt har vi ett kungahus och man får respektera de här personerna medan de har det här uppdraget. Vi hade ju kungaparet här nyligen och det blev fantastisk uppslutning i Stadsparken.
Tidigare statsministern Tage Erlander sammanfattade S-ambivalensen så här: "Visst kan vi införa republik när vi vill. Men det blir i så fall det sista vi genomför i regeringsställning på mycket länge". Den analysen delar Dahlström:
– Jag tror det finns spridda uppfattningar i partiet, men den gemensamma uppfattningen är att det inte är möjligt att driva frågan.
Vänsterpartiet är traditionellt sett det parti som helst vill införa republik.
– Vi är aktiva i att driva frågan. Förra året la vi en motion i riksdagen som handlade just om att utreda införandet av ett modernt och demokratiskt statsskick, säger Tony Rosendahl, Vänsterpartiet i Katrineholm.
I motionen listade partiet tre krav. Dels att utreda det nya statsskicket, dels att avskaffa monarkens åtalsimmunitet, som innebär att kungen inte kan åtalas för brott, dels att granska kungahuset.
– Det saknas insyn i verksamheten. Det är en demokratisk brist, säger Rosendahl, som också påpekar att mediernas granskning av kungahuset bara i undantagsfall är kritisk och ifrågasättande.
Mediegranskningen har debatterats veckorna före prinsbröllopet, och i radions Studio Ett sa Thomas Sjöberg, författare till boken "Den ofrivillige monarken" att det alltid talas om att det är "fel forum", när journalister ställer kritiska frågor till kungahuset. "Men det finns ju inget alternativt forum", konstaterade Sjöberg i radioprogrammet.