Idag kan elever designa sin studentmössa efter tycke och smak, allt från olika brodyrer till en inbyggd ledskärm. Men dessa tillval kan göra att mössan landar på en stor slutsumma. Eleverna Linn Bergsten, 17 och Hedvig Edqvist, 17, går andra året på Duveholmsgymnasiet och har redan börjat tänka på studenten 2026.
– Det är redan stora kostnader runt studenten och studentmössorna idag är alldeles för dyra. Alla har inte samma förutsättningar och kan inte lägga 3000 kronor på en studentmössa, säger Linn Bergsten.
– Vi är fortfarande unga och alla har inte möjlighet till extrajobb. Då kan det nog lätt hamna på föräldrarna, som kanske inte heller har möjligheten att betala den summan, säger Hedvig Edqvist.
Kostnaderna inför studenten har nu fått rektorerna på Katrineholms gymnasieskolor att reagera. Nu vill David Rytter, rektor vid Katrineholms tekniska collage, tillsammans med sina rektorskollegor hjälpa eleverna att få ned kostnaderna för sina studentmössor.
Tillsammans försökte de få tag på medel för att finansiera elevernas mössor, utan resultat.
– Det är allmänt känt att det är dyrt med studentmössor och många elever har uttryckt att det kan ha svårt att betala dem, säger David Rytter och fortsätter:
– Jag fick idén i höstas, då jag hörde på radion att andra skolor fått medel för att finansiera elevernas studentmössor och tänkte att det kanske även går att göra i Katrineholm. Tyvärr lyckades vi inte få någon finansiering, men efter att vi tagit frågan uppåt, fick vi ett förslag från bildningsförvaltningen om att göra en upphandling för att få ned priserna.
Nu har David Rytter, tillsammans med förvaltningen, gjort en kravställning och påbörjat en upphandling av studentmössor. Man hoppas på att den ska vara klar i vår.
Genom olika enkäter och samtal med elever, har rektorn och förvaltningen tagit fram en mössa som kan komma att kallas för "Katrineholmsmössan". Det kommer vara frivilligt för eleverna att beställa mössan till studenten 2026.
– Vi gör nu en kommunal upphandling, där en leverantör kommer att vinna och därefter skrivs ett avtal. När det är dags för eleverna att beställa sina mössor kommer leverantören att ha "Katrineholmsmössan" som ett av sina val, säger David Rytter och fortsätter:
– Det kommer vara ett fast pris för mössan, utöver det kommer eleverna kunna välja bland olika detaljer, till extra kostnad, för att göra den mer personlig. Vi gör det här i ett gott syfte med att hjälpa studenterna, därför har det varit extra viktigt att vi tagit till oss av deras önskemål.
Vad priset för studentmössan kommer bli, kan inte Rytter säga i dagsläget.
Vad tycker ni om erbjudandet om en billigare studentmössa?
– Jag tycker att det är jättebra initiativ, att kunna göra det möjligt för alla att köpa en studentmössa, säger Linn Bergsten.
– Studenten är en stor dag i livet. Därför är det bra att man kan få chansen att göra mössan personlig, utan att den blir för dyr, säger Hedvig Edqvist.
Har ni ett intresse av att köpa "Katrineholmsmössan" när ni tar studenten?
– Om jag fortfarande kan få min studentmössa personlig, kommer jag till hundra procent att göra det. Jag ser inte syftet med att lägga 3000 kronor på en mössa, om det finns billigare alternativ, säger Linn Bergsten.
Sörmlandsbygden var först med att rapportera om den planerade upphandlingen.