I samband med att kommunens projekt för logistikcentrum skulle godkännas och avslutas lämnade IUC Sverige över en reviderad samhällsekonomisk rapport till projektgruppen. Den ursprungliga rapporten lämnades i maj förra året.
En av de hetaste frågorna kring KLC-projektet har varit hur många jobb som har skapats och som kommer att skapas i framtiden.
– I dag är det 30 personer som arbetar på Katrineholms logistikcentrum. Nästa år bedömer jag att den siffran kommer att vara 60 personer, inklusive anställda på företag som är på väg att etablera sig där.
Det säger Martin Hedman, vd på IUC Sverige, som har skrivit rapporten. Jobb skapar jobb, menar han, och ur ett större perspektiv tror Hedman att logistikcentrum kommer att sysselsätta mellan 120 och 130 personer inom kommunens gränser nästa år.
– Vi har kommit en bit på vägen men man ska komma ihåg att det är ett långsiktigt projekt. Jag är väldigt glad att vi har allt färdigt nu när vi är på väg in i en högkonjunktur, säger Göran Dahlström (S), kommunstyrelsens ordförande.
Oppositionen är inte lika positiv.
– Jag vill ogärna vara populist men jag kan säga att alla hade hoppats på mer. Pengarna hade gjort mer nytta och skapat fler jobb i offentlig sektor, säger Gudrun Lindvall (MP).
– De här siffrorna är en lyckönskan. Även om det skulle visa sig stämma så borde vi haft tusentals jobb vid det här laget. Tyvärr har logistikcentrum inte blivit den succé som man hoppades på från början, säger oppositionsrådet Ewa Callhammar (FP).
Huvudfokus för den samhällsekonomiska utredningen har varit att ta reda på vad kommun, landsting och stat har tjänat på projektet mellan 2008 och 2016. Resultatet är 402 miljoner kronor i form av skatteintäkter, avgifter och indirekta skatter.
Katrineholms kommun del av den kakan bedöms vara 92 miljoner kronor. Förklaringen är att alla de jobb som har utförts i samband med bygget av terminalerna även genererar intäkter för kommunen. Grävmaskinisten som gjorde markarbeten köpte lunch i Katrineholm, konsulten bodde på hotell här, och så vidare.
Det innebär, enligt Martin Hedman, att man kan räkna bort 92 miljoner från de 260 miljoner kronor som kommunen hittills har investerat i projektet.
Skulle du säga att projektet har varit lyckat?
– De är på rätt väg, det var oerhört bra för kommunen att Van Dieren kom hit. Det finns inget som säger att verksamheten inte ska växa framöver, men man ska se det som en väldig långsiktig investering, säger Martin Hedman.
Anders Thörnström, styrelseordförande i Rail point och tidigare chef för projektet, är fortsatt positiv.
– Det viktigaste nu är att vi lyckas marknadsföra logistikcentrum, säger han.