Rankas högt för jämställdhet

Kommunen är bra på att jobba med jämställdhet, och hamnar på plats 26 i en nationell jämförelse mellan kommunerna. Men det finns områden kvar att jobba på.

Katrineholm2016-09-08 17:14

För några dagar sedan släppte Sveriges kommuner och landsting, SKL en jämförelse mellan kommunerna om jämställdhet. För första gången presenteras en samlad rapport med könsuppdelade nyckeltal för politisk representation, arbetsvillkor och servicen till invånarna. Resultatet i rapporten får Anna Johansson Milovanovic, jämställdhetsstrateg i Katrineholm, att reagera väldigt positivt:

– Det är enormt glädjande att vi hamnar på plats 26 i landet. Det känns som lilla julafton. Resultatet visar på att långsiktighet ger resultat och att förändring är möjligt.

Katrineholm har tydligt gått från att vara en industriort med tung manlig norm, till en modern kommun där jämställdhet är en självklarhet, menar Anna Johansson Milovanovic, och det mycket tack vare arbetet som startade 2010. Då ställde sig kommunfullmäktige bakom ett styrsystem som innebär att jämställdhetsarbetet nu finns med i alla led i kommunens verksamheter.

Den höga totala rankningen bottnar i små könsskillnader när det gäller områdena arbetsliv (plats 16) och service till invånarna (plats 38).

Nedbrutet på områden visar rapporten att kommunen gör bra ifrån sig till exempel när det gäller skillnader mellan kvinnors och mäns sjukfrånvaro, här placerar sig kommunen på plats 15. Däremot hamnar Katrineholm på plats 113 när det gäller heltidsanställda, vilket innebär att andelen kvinnor som jobbar deltid ofrivilligt fortfarande är större än andelen män.

– Här har vi fortfarande mycket att jobba på, men införandet av heltid som norm är en del i utvecklingen, påpekar Anna Johansson Milovanovic.

Området individ- och familjeomsorg är en av kommunens svagaste, och ger plats 155 bland annat eftersom det fortfarande är en klar majoritet ensamstående män som har långvarigt ekonomiskt bistånd.

– Det är värt att ha i åtanke att män ofta dominerar i samhällets topp, men också i botten, påpekar Magnus Jacobson, projektledare på SKL.

Däremot har kommunen en hög andel män och pojkar som är aktiva låntagare på biblioteket, en faktor som bland annat kan ha påverkats av lässatsningar i skolan, menar Magnus Jacobson.

Katrineholm har också en bit kvar när det handlar om politisk representation. Det är betydligt högre andel kvinnor än män som hoppar av kommunfullmäktige, vilket placerar kommunen på plats 224.

Kommunen når också en lägre placering inom området kultur och fritid (plats 115) eftersom det fortfarande är killar som dominerar föreningsidrotten. Där har kommunen dock medvetna satsningar på gång. En revidering av villkoren för föreningsbidragen ska vara klar vid årsskiftet, meddelar Karin Engvall, biträdande avdelningschef för medborgareservice på service- och teknikförvaltningen.

I början av oktober lämnas ett förslag till nya villkor och riktlinjer till föreningarna. Förslaget har tagits fram tillsammans med Katrineholms föreningar och Framtidsgruppen där politiker, föreningsrepresentanter och Sörmlandsidrotten ingår.

– Vi ska möta upp föreningarna för att diskutera. Första steget är att skapa medvetenhet och grundläggande förståelse för vad jämställdhetsfrågan innebär, säger Karin Engvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om