Räkningar skickas som vanligt till frihetsberövade

Vad händer med bostaden, om man sitter häktad eller i fängelse? Det finns missuppfattningar om att hyra och andra räkningar står på vänt under tiden, men så är det inte.

Katrineholm2016-11-14 17:16

Åtta dagar efter att hyran skulle ha varit inne, har hyresvärden rätt att säga upp lägenheten och skicka ärendet till hyresnämnden, för beslut om vräkning. Därefter har den som hade lägenheten 22 dagar på sig att få tillbaka lägenheten, genom att betala den obetalda hyran. Men betalas bara hyran händer ingenting.

– Så länge ingen säger upp lägenheten finns den där, så länge man betalar. Om man sitter inne på väldigt lång tid har man ju inget behov av lägenheten. Man hyr kanske ut i andra hand om man ska sitta länge, säger Bo Lundborg, chefsjurist på Fastighetsägarna.

Hyra och räkningar skickas till lägenhetsinnehavaren, oavsett om personen sitter i fängelse, i häkte, eller är hemma. Det är inte så att hyra och andra räkningar "står på vänt" för att någon frihetsberövas. I vissa fall kan socialtjänsten betala hyran.

Men problemet uppstår inte ofta.

– Jag har jobbat här i 15 eller 16 år. Jag minns ett enda case, där en person begick brott och hade ihjäl någon. Vi sade upp hyreskontraktet, men det är jätteovanligt, säger Aulis Mättää-Hallin, boendekonsulent hos Kfab.

Hos Tegelstaden har problemet inte ens uppstått.

– Antagligen beror det på att inga tyngre brottslingar huserat hos oss, säger Patrik Berglind, uthyrningsansvarig hos Tegelstaden.

Något som däremot uppges vara ett mer reellt problem, är kostnaden för att sanera lägenheter. Dels handlar det om lägenheter som blivit skadade eller förstörda av hyresgästen, dels om de blivit förstörda på grund av något brott, till exempel mordbrand och kanske avspärrande av polisen.

– Rent formellt är det hyresgästen som ska betala sanering eller städning, men i praktiken får hyresvärden stå för det. Kostnaden går till Kronofogden, men hyresvärden har nog inte så stor möjlighet att få betalt, säger Patrik Berglind.

– Det är ett problem, säger Bo Lundborg på Fastighetsägarna och fortsätter:

– Det händer ofta att hyresgäster skadar lägenheterna utan att betala. Hyresgästen ska betala, men ofta får hyresvärden stå för det. Det kan sluta med att hyresnämnden konstaterar att hyresgästen ska betala, men hyresgästen bestrider och hyresvärden inte tycker att det är värt att gå vidare. Jag uppfattar det som väldigt vanligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om